„Cel mai bogat... din cimitir"
Aproximativ 30 de artişti din îşi expun lucrările la Târgu Mureș în cadrul unui pamflet vizual asupra vanităţii.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 15 Noiembrie 2010, 17:10
Aproximativ 60 de lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică, fotografie, video şi instalaţie vor putea fi admirate, timp de două săptămâni, în cadrul expoziţiei de arte vizuale intitulată „Cel mai bogat ... din cimitir", găzduită de Turnul Fierarilor din Cetatea Medievală a Sighişoarei
Profesorul Călin Dan Butnariu este unul dintre expozanţi şi susţine că expoziţia reprezintă un mod de a aduce oamenii cu picioarele pe pământ, de a-i conştientiza asupra pericolului produs de vanitate. „În cimitir nu-i nimeni mai bogat şi atunci încercăm din zona celor vii să vedem lumea morţilor. Să ne trezim că toată lupta, toată ura, toată invidia, toată dorinţa de a acapara şi de a distruge pe aproapele nostru înseamnă un gest inutil, un lucru fără rost", a spus Butnariu, care a adăugat că s-a dorit ca expoziţia să fie deschisă în data de 31 octombrie, de ziua morţilor, dar că a fost amânată din cauza unor probleme organizatorice.
Profesorul Butnariu a mai adăugat că la intrarea în Turnul Fierarilor se află un fel se sanctuar cu nişte răvaşe, din care cei care trec pragul expoziţiei pot să ia, să citească şi să înţeleagă mai bine ceea ce au vrut artiştii să exprime, adică lupta permanentă pentru pântece şi uitarea absolută de nefiinţă, de zona care ne pândeşte pe fiecare dintre noi.
Un alt expozant este Dorin Stanciu, cunoscut lumii întregi prin rolul de toboşar al Cetăţii, jucat zilnic pe străduţele burgului medieval. Acesta susţine că titlul expoziţiei îi pune pe oameni să se gândească, să nu mai fie vanitoşi, să nu mai fie oameni răi, pentru că cea mai grea boală e răutatea, şi să mai creadă şi în Dumnezeu. „Să ne întoarcem puţin la calm, să nu mai fim aşa de agitaţi, pentru că asta se întâmplă în România", spus toboşarul cetăţii.
Expoziţia este organizată de Asociaţia Artiştilor Plastici Alma Mater Castrum Sex din Sighişoara şi de Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, cu sprijinul municipalităţii, ne-a transmis corespondentul nostru, Raul Matiș.