Ceasornicarii, pe cale de dispariţie
Căutaţi în trecut pentru priceperea lor, reparatorii de ceasuri sunt tot mai rari în Slatina şi în judeţul Olt.
Articol de Laura Stoican, Olt, 07 August 2012, 21:18
Ceasornicăria, o muncă destul de migăloasă, nu mai este astăzi decât un nume de meserie ciudată, tot mai rar întâlnit în vocabularul nostru uzual.
În municipiul Slatina, mai există doar câteva persoane care mai montează baterii, telescoape sau curele de ceasuri electronice si prea puţine care mai repară ceasuri.
Este şi cazul lui Petre Dascălu, care într-o dugheană de câţiva metri pătraţi, repară cu pasiune ceasornicele, indiferent de mărimea lor, de aproape 50 de ani şi recunoaşte cu tristeţe că vechea meserie de ceasornicar nu mai este căutată ca în trecut.
Un alt ceasornicar şi ultimul din Slatina spune că, niciodată în ce de peste 25 de ani de când reapară ceasuri nu i-a mers aşa de prost. Acesta spune că, se limitează acum doar la schimbarea bateriilor, curelelor sau telescoapelor deoarece lumea acum este comodă şi nu mai cumpără ceasuri mecanice pe care trebuie să ai grijă să le întorci, să le cureţi, ci prefer ceasurile de duzină, electronice, ieftine, ca atunci când s-a defectat să cumpere altul.
Deşi cele mai scumpe lucrări nu depăşesc câteva zeci de lei, oamenii renunţă să îşi lase ceasurile pe mâinile ceasornicarilor tocmai din cauza preţului care li se pare destul de ridicat, aceştia preferând ceasul de la telefonul mobil.