Ce se întâmplă cu Roşia Montană?
Protejarea patrimoniului din zona Roşia Montană şi punerea sa în valoare sunt posibile doar în contextul dezvoltării economice a zonei.
Articol de Mihaela Helmis, 13 Iulie 2011, 19:45
Săptămâna trecută Asociaţia Arhitectură, Restaurare, Arheologie, prin intermediul arhitecţilor Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol, readucea în atenţie contextul în care a fost înaintat Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, încă de acum 2 ani, dosarul pentru includerea pe lista tentativă şi de clasare în patrimoniul mondial UNESCO a peisajului cultural minier de la Roşia Montană .
Principalele lor argumente sunt, în contextul în care s-a atras repetat atenţia în legatură cu implicaţiile pe care le-ar avea extractia aurului prin cianurare, valoare universală excepţională, integritatea şi autenticitatea acestiu spaţiu cultural.Pe de altă parte Grupul Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural de la Roşia Montană preciza în urmă cu 2 zile, printr-un comunicat de presă, că protejarea patrimoniului din zona Roşia Montană şi punerea sa în valoare sunt posibile doar în contextul dezvoltării economice a zonei, prin proiectul minier.
E adevarat că acest grup sintetizează şi un set de 17 recomandări specifice, majoritatea adresate RMGC, dar si autorităţilor competente, pentru a se asigura că măsurile de protecţie şi punere în valoare a patrimoniului au maximum de efecte benefice. Şi pentru că s-a aflat ieri in Casa Radio - am dorit să aflam punctul de vedere al lui Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în contextul în care şi de acest minister depinde viitorul acestei zone.