Castravetele care poate lupta cu cancerul
Cercetătorii de la Buzău studiază o specie de castravete bogat în licopen.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 28 Iulie 2011, 23:21
Costel Vânătoru este doctor cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău. În ultimii 50 de ani, instituția a brevetat peste 40 de soiuri noi, a ameliorat alte câteva sute, iar acum caută în toată țara semințe de știr, linte sau fasole, astfel încât poștașul vine zilnic cu plicuri la cercetătorii buzoieni.
Acum, spune Costel Vânătoru, în studiu este o specie de castravete bogat în licopen, substanță care combate cancerul. Cinci semințe de castravete minune au ajuns cu mare dificultate dinspre Vietnam și Nepal la Buzău prin bunăvoința unui român stabilit în Canada. Plantele se dezvoltă bine, iar cercetătorul speră să obțină fructe în curând, așa cum s-a întâmplat anul trecut și cu castravetele dușman al diabetului.
Specialiștii spun că acest castravete minune distruge cancerul mamar și pe cel de prostată datorită cantității sale mari de licopen și substanțe antioxidante. Medicul generalist Angela Mazdrag spune că licopenul se găsește în legumele și fructele de culoare roșie pentru că și el este roșu. Licopen au roșiile, papaya, grefele.
Licopenul este un produs cu proprietăți antioxidante și care acționează împotriva oxidanților acizi din organism care pot genera cancere, accidente vasculare și infarct miocardic. Numai că nu se cunoaște cantitatea de licopen care trebuie consumată astfel încât acesta să lupte cu cancerul.
Cristina Moise are detalii.