Bachus ajunge la Toamna Târnavelor
Mult timp, Valea Târnavelor a fost recunoscută datorită vestitului vin de Târnave care se obţinea din strugurii de viţă nobilă de aici.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 14 Octombrie 2011, 18:41
Dacă în vremurile bune podgoriile de pe Valea Târnavelor se întindeau pe circa 1.800 de ha, în prezent cultivarea viţei de vie s-a restrâns la aproximativ 200 de ha. Şi asta atât datorită unor întreprinzători români, cât mai ales a celor străini, veniţi tocmai din Italia şi Franţa pentru a se ocupa de producerea renumitului vin.
Aşa se face că, prin organizarea acestei „Toamne a Târnavelor”, iniţiatorii evenimentului au dorit să readucă în memoria comunităţilor de pe văile Târnavelor faptul că nu trebuie creat un brand al zonei, întrucât acesta există, şi că nu trebuie decât revitalizată întreaga regiune.
În cadrul festivalului, care va avea loc în localitatea Mica şi care se va întinde pe durata a trei zile, fiecare comunitate îşi va prezenta tradiţiile, portul popular şi meşteşugurile, dar va avea şi posibilitatea de a promova producătorii locali. Pentru a vă stimula imaginaţia dar şi apetitul trebuie să vă spun că vor fi prezenţi producători de pâine de casă, coaptă pe vatră, producători de produse ecologice tradiţionale – de la brânzeturi, la dulceţuri – dar şi cârnaţii tradiţionali în untură.
Nu lipsesc din program concursul „Bucătarul de pe Târnave”, în care bucătarii desemnaţi de comunităţile locale se vor întrece în prepararea celei mai bune tocane de legume, care pe Valea Târnavei este un fel de „gulaş specific”.
O altă provocare le este adresată reprezentantelor sexului frumos, care vor trebui să treacă de două probe – cea de descriere a costumului popular purtat şi proba de talent – în cadrul concursului intitulat „Doamna Târnavelor”.
Nici copiii nu au fost uitaţi, pentru că pentru prima dată în istoria localităţii Mica, Teatrul Ariel din Târgu Mureş le va oferi celor mici un spectacol pentru vârsta lor, ne-a transmis Raul Matiş.