Au rămas o amintire
Staţiuni balneare precum Herculane şi Borsec zac în paragină, deşi atrăgeau mii de turişti.
06 Mai 2010, 17:17
I se mai spune, încă, staţiunea balneară Borsec, dar nu mai are acest statut de 10 ani. În ultimele două decenii, baza de tratament şi spaţiile de cazare în care veneau peste 9000 de turişti pe an au ajuns nişte ruini. În această primăvară autorităţile locale au transformat, însă, oraşul într-un şantier. Cu 12 milioane de euro se schimbă reţeaua de canalizare, iar prin accesarea unor fonduri europene şi guvernamentale se va reabilita infrastructura rutieră, se vor construi trei pârtii de ski şi , cel mai important, un centru balnear. Ascultaţi un reportaj realizat de colega noastră, Angela Bîrsan.
Mărire şi decădere, sunt două cuvinte de ilustrează perfect istoria unei staţiuni Herculane, născută din măreţia zeilor. Numele îi vine de la Hercule, fiul lui Zeus şi al frumoasei Elena, nume identificate în mitologia romană ca simboluri ale puterii, Zeus fiind şi patronul al izvoarelor termale. Astăzi, la secole de când unul dintre marii împăraţi ai lumii aducea la Herculane cultul balnear, istoria glorioasă a oraşului, clădită pe bani grei de cei ce au trecut pe aici, a ajuns monedă de schimb în executări silite. Centrul istoric, adică sufletul staţiunii a fost cumpărat pe nimic şi lăsat în paragină. Şi dacă istoria se năruie, şi prezentul e sumbru. Ascultaţi un reportaj realizat de colegul nostru, Mihai Bădescu.
Corespondentul nostru din judeţul Bihor, Stelian-Radu Cacuci, a obtinut poziţia autorităţilor, în speţă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin vocea lui Sorin Munteanu, secretar de stat in Ministerul Turismului, pe de o parte, şi poziţia patronatului din turismul balnear românesc, pe de altă parte, participante, ieri şi astăzi, la Congresul anual al Asociaţiei Europene a Staţiunilor Balneare - ESPA, care a avut loc la Băile Felix.