Topul celor mai bune iluzii optice din 2009
26 Iulie 2009, 13:59
a cincea editie a concursului international pentru cele mai reusite iluze optice din lume a desemnat drept castigator clipul “The break of a Curveball”, realizat de un grup de experti americani. Este vorba de o minge invartita cu efect, care lasa impresia ca se rostogoleste in linie dreapta pe verticala inspre stanga, desi aruncarea este directionata spre dreapta.
Clipul, realizat de Arthur Shapiro, Zhong-Lin Lu, Emily Knight si Robert Ennis (American University, Bucknell University, University of Southern California, Dartmouth College si SUNY College of Optometry) a fost votat de peste 1.000 de participanti la concursul jurizat de cei mai buni specialisti in arte vizuale din lumea intreaga (puteti urmari imagini cu aceasta iluzie optica la adresa http://illusioncontest.neuralcorrelate.com.
Pe locul secund s-a clasat “Color Dove Illusion”, o iluzie optica realizata de Yuval Barkan si Hedva Spitzer, de la Universitatea din Tel-Aviv (Israel). Cea de-a treia productie selectata printre cele mai bune iluzii optice ale anului 2009 este “The Illusion of Sex”, creata de Richard Russell de la Universitatea Harvard. Castigatorii au primit trofeul “Guido”, realizat de sculptorul italian Guido Moretti, la gala fiind prezentat si un spectacol special realizat de renumitul magician de scena James Randi.
Desi unele iluzii vizuale par sa contina elemente magice, ele reprezinta de fapt o interpretare specifica a realitatii pe care creierul uman o face dupa vizualizarea unei imagini cu efecte diverse. Conform definitiei specialistilor, iluzia optica este o percepere deformata a unui obiect sau fenomen intalnit in realitate, erorile de perceptie fiind determinate de contrastante alternante de luminozitate, de culoare, de miscare etc. care produc o puternica stimulare a zonei optice cerebrale.
Trebuie subliniat faptul ca iluziile optice nu sunt cauzate de unele defecte ale vederii caracteristice unei persoane sau unui grup restrans de persoane, ci ele sunt valabile pentru oricine, fiind posibile ca urmare a modului insusi de constructie si functionare a sistemului vizual. Hermann Helmholtz este unul dintre cercetatorii care au studiat indeaproape in secolul al XIX-lea fenomenul iluziei optice si a ajuns la concluzia ca aceasta nu reprezinta o cauza fiziologica, ci actioneaza la nivelul interpretarii vizuale.