Teleasistenţă pentru bătrâni
La Timişoara, 60 de bătrânii beneficiază de teleasistenţă la domiciliu, un serviciu unic în România.
Articol de Alina Bujancă, 09 Septembrie 2009, 08:41
Printr-o simplă apăsare pe un buton, aflat pe un medalion agăţat la gât, care este conectat la telefon, bătrânii pot contacta dispeceratul de teleasistenţă din cadrul Serviciului pentru Protecţia Persoanelor Vârstnice de pe lângă primărie, unde pot lua legătura cu un referent, ce asigură permanenţa 24 de ore din 24.
Dacă, spre exemplu, cuiva i se face rău şi nu poate ajunge la telefon pentru a chema ambulanţa, activarea dispozitivului îi poate salva viaţa. Acest sistem şi-a dovedit utilitatea în numeroase cazuri, mărind gradul de siguranţă a bătrânilor în casă.
Taxa pentru a deveni client al centrului de teleasistenţă este de numai 5 lei pe lună, iar pentru bătrânii care solicită serviciile de îngrijire la domiciliu ale primăriei, teleasistenţa este gratuită. Sistemul de monitorizare a bătrânilor singuri a fost preluat din Franţa.
La ora actuală, la Timişoara mai sunt libere 20 de aparate care aşteaptă să-i salveze pe cei vârstnici de singurătate. Specialiştii spun că teleasistenţa ajută la prevenirea internării persoanelor de vârsta a III-a în cămine sau în alte centre rezidenţiale şi în plus, reduce numărul situaţiilor în care, disperaţi că au rămas singuri, unii bătrâni apelează la necunoscuţi pentru a fi îngrijiţi, fără a ţine cont de riscurile la care se expun.