Sărbătoarea "Ziua limbii române" îşi are originea în R. Moldova
Sărbătorirea "Zilei limbii române" în ţară şi diaspora este un semn de unitate, a spus secretarul de stat Stejărel Olaru la Radio România Actualităţi.
Articol de Costi Dumăscu, 31 August 2013, 13:50
Sărbătoarea "Ziua limbii române" îşi are originea în Republica Moldova, unde se desfăşoară, sub diverse denumiri, încă din 1989.
Secretarul de stat Stejărel Olaru, de la Departamentul românilor de pretutindeni, a arătat, astăzi, la Radio România Actualităţi, că această sărbătorire oficială în ţară şi diaspora este un semn de unitate.
"Ne-am propus ca în fiecare an să colaborăm în diversele noastre manifestări cu autorităţile de la Chişinău pentru ca manifestările dedicate limbii române să fie organizate împreună, tocmai pentru a sublinia unitatea celor două capitale din această perspectivă a sărbătoriri limbii române. Datoria noastră, obligaţia noastră morală este să ne luptăm pentru limba noastră, astfel încât românii, oriunde s-ar afla ei, să o poată vorbi fără a fi îngrădiţi întrun fel sau altul", a spus Stejărel Olaru.
Aceeaşi idee de unitate a fost subliniată, tot la Radio România Actualităţi, de ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.
"Acţiunile noastre comune - şi în cazul de faţă inclusiv cele lingvistice - demonstrează cum uniunea noastră lingvistică, istorică şi culturală - şi e bine când aceste acţiuni se produc - se derulează atât la Chişinău cât şi la Bucureşti. Remarcăm că această sincronizare se produce concomitent şi pe domeniile politic, economic, cultural. Deci, e tocmai ceea ce este necesarŢ, a declarat ambasadorul Iurie Reiniţă.
Ascultaţi aici interviul integral cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă şi Stejărel Olaru, secretar de stat Departamentul românilor de pretutindeni, MAE.