Românii tot mai atenţi cu banii
A trebuit să trecem printr-o recesiune zdravănă ca să devenim mai prudenţi şi mai economi.
28 Ianuarie 2010, 10:20
Iată că am trecut de la cumpărăturile de aspiratoare şi ace cu gămălie în rate, la depozite la termen. Aceastea au fost produsele bancare cu cea mai mare cerere anul trecut. Oamenii au ales să pună banii la bancă pentru vremuri grele. Bineînţeles că i-au încurajat să facă asta şi instuţiile bancare prin faptul că au practicat nişte dobânzi foarte mari la împrumuturi. Şi, ca si cum nu ar fi fost de ajuns, din cauza creşterii riscului, au pus şi mult mai multe condiţii astfel că nu prea s-a mai calificat nimeni pentru credit.
Doar cele ipotecare au avut un oarecare succes printre clienţi – cu o creştere de 15 procente – oamenii şi-au luat, însă, locuinţe mai mult în partea a doua a anului prin programul Prima Casă. Datele publicate de Banca Naţională a României arată că, au fost mult mai interesante produsele de economisire, iar dintre ele, cum vă spuneam Depozitele la termen au câştigat premiul întâi şi coroniţă la capitolul creştere pe 2009. Este vorba despre o majorare cu 15 % a valorii – ceea ce pentru România este o mare noutate.
S-a economisit atât în moneda naţională cât şi în cea europeană. Anul trecut populaţia a echilibrat oarecum proporţia preferinţelor între cele două valute chiar dacă depozitele în lei au avut parte de dobânzi mai mari, au fost mulţi care au preferat siguranţa şi stabilitatea oferită de euro, din cauza temerilor generate de fluctuaţiile cursului de schimb. Concret, economiile in lei constituie 60% din total, iar cele în euro şi dolari – 40 de procente.
Să vedem ce se petrece în acest moment pe piaţa creditelor: băncile au început să dea drumul banilor şi împrumută acum şi persoanele fizice. S-au micşorat şi dobânzile. Însă doar clienţii noi de pot bucura de ele pentru că sunt valabile doar pentru creditele nou acordate. Unele bănci mai tăiat şi din marjele creditelor din portofoliu însă nu cu aceeaşi generozitate. Să luăm şi câteva exemple Raiffeisen a redus cu 6% dobândă la creditele Flexi în euro şi cu 2,5 la cele cu ipotecă, cei de la Emporiki Bank trei procente la ipotecarele în lei, iar Piraeus a micşorat cu 2% împrumuturile pentru locuinţe, în euro.