Politica monetara
BNR a decis sa nu schimbe dobânda de politică monetară. Mihai Peticila ne explică de ce.
04 Noiembrie 2009, 09:36
Politica monetară este în continuare una prudentă. Deşi majoritatea specialiştilor prognozau o scădere a dobânzii-cheie, banca centrală a lăsat nemodificat acest instrument. Valoarea este în continuare de 8 puncte procentuale.
Ca să înţelegem această măsură şi cum ne influenţează ea, trebuie să ştim că dobânda de politică monetară este cea de care depind, în primul rând, dobânzile la creditele în lei. Cu cât valoarea ei este mai mare, cu atât se scumpesc şi împrumuturile.
Problema este că, deşi dobânda de referinţă a fost coborâtă în şedinţele trecute ale BNR, băncile comerciale nu au ieftinit creditele atât cât era de aşteptat după o astfel de decizie.
Aşa se face că acum specialiştii de la Banca Centrală au hotărât să nu mai umble la politica monetară până când şi instituţiile financiare private îşi ajustează marjele. Pe lângă asta, prin păstrarea valorii actuale a dobânzii de referinţă, moneda noastră are de câştigat şi nu i s-a dat un motiv în plus să se deprecieze în faţa euro.
Încă un lucru de remarcat ar fi că prudenţa BNR ar putea ţine preţurile pe loc – mai ales că de la începutul anului viitor se majorează accizele iar o politică fiscală mai relaxată din partea autorităţilor, pe final de an, ar putea aduce noi scumpiri.
Dar pe lângă păstrarea aceleiaşi dobânzi, s-a decis şi menţinerea la aceleaşi valori de până acum a rezervelor minime obligatorii, atât pentru lei, cât şi pentru euro. Adică Banca Naţională nu a mai eliberat băncilor bani în plus pentru credite. Şi, pentru că a fost ultima şedinţă de politică monetară pe anul acesta, s-a stabilit şi ţinta de inflaţie pentru anul 2010, de 3%. Dacă o vom atinge, vom avea cele mai mici creşteri de preţuri pe parcursul unui an, din 90 încoace.