Multe promisiuni, puţine realizari
Anul 2009 nu a transformat promisiunile dezvoltatorilor imobiliari în realitate, dezamăgind clienţii.
30 Octombrie 2009, 09:08
Multe proiecte imobiliare au trecut anul acesta de la extaz la agonie. Vorbim despre dezvoltatori de cartiere rezidenţiale, mai ales din Capitală, care sunt în faliment sau foarte aproape de insolvenţă.
Odată cu pierderile lor, au rămas fără casă şi fără banii de avans mulţi oameni de bună credinţă care au cumpărat apartamente desenate pe hârtie şi acum încearcă să-şi recupereze paguba.
Pentru a vedea cum şi de ce s-a ajuns aici, trebuie să ne amintim de perioada 2006 – 2008. Atunci afacerile imobiliarele erau în floare iar patronii proiectelor de blocuri îşi frecau mâinile a mulţumire cu ochii pe profiturile generoase.
Situaţia s-a schimbat brusc la apariţia crizei economice. Analiştii spun că, numai în Bucureşti, peste 20 de proiecte imobiliare din cele 170, au dat faliment de la începutul anului.
Preţurile construcţiilor au scăzut din lipsă de cerere iar băncile nu au mai acordat finanţările necesare pentru a termina apartamentele.
La mijloc sunt însă zeci de oameni care au încheiat contracte cu dezvoltatorii şi care au achitat deja o parte sau tot preţul casei pe care o aşteptau la termenul stabilit.
Dacă în actele semnate există clauze clare pentru astfel de cazuri în care firma nu livrează apartamentul şi intră în faliment, atunci banii se pot recupera rapid.
Dacă nu, singura şansă este în justiţie. Tot acolo îşi găsesc rezolvarea şi cazurile în care, termenele de livrare au fost decalate pentru luni de zile iar cei cu care aţi bătut palma pentru construcţia unei case nu v-au despăgubit pentru întârziere.
Pe lângă toate acestea, implicaţi sunt acum şi constructorii, care, după sistarea lucrărilor de mare amploare au rămas cu facturile neachitate şi s-au văzut nevoiţi să disponibilizeze muncitorii.