Mi-e dragă România pentru Pasul Tihuţa din Munţii Bârgău
Principala cale de legătură dintre Transilvania şi Moldova este considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase şi dificile trecători rutiere montane europene.
Articol de Dan Creța, 17 Aprilie 2013, 09:13
Mi-e dragă România pentru Pasul Tihuţa din Munţii Bârgău, principala cale de legătură dintre Transilvania şi Moldova, care asigură legătura între Bistriţa şi Vatra Dornei pe DN17.
Atingând în punctul cel mai înalt o altitudine de 1227 m, este considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase şi dificile trecători rutiere montane europene.
Drumul care şerpuieste printre muntii împăduriţi este superb, în jur totul e verde, iar după ce ieşi din pădurile bistriţene, ochiul e încântat brusc de deschiderea peisajelor bucovinene.
Cine trece prin Pasul Tihuţa vara sau în plină iarnă nu poate să nu se oprească, fie şi pentru scurtă vreme, la Piatra Fântânele.
Din aceasta mică staţiune intimă se întrevăd în zare Călimanii şi Suhardul, munţii Rodnei cu piscurile lor înzăpezite, Ineu şi Ineuţ, şi chiar munceii Bârgăului, cu vârful Heniul Mare, iar foarte aproape, la o azvârlitură de băţ, te aşteaptă faimosul castel-hotel Dracula, care domină acest tinut de ceva vreme.
Daca vrei să te aventurezi, poţi urca pe Dealul Zimbrului sau Măgura Calului, s-o iei spre Poiana Vinului ca să ajungi la vârful Arşiţa şi chiar la Colibiţa, să mergi în aşezari izolate precum Dornişoara Călimanului şi catunul Ciosa, ori să cauţi izvorul "La Borcut".
In acest loc rustic nespus de frumos, în care casele oamenilor sunt răsfirate pe o întindere mare, timpul pare abolit, peisajul, cvasi–sălbatic, iar liniştea, deplină.
Audio: Mi-e dragă România pentru Pasul Tihuţa din Munţii Bârgău