Mi-e dragă România pentru Lacul Bâlea
Situat la cota 2034 pe Transfăgărăşan, Bâlea Lac s-a format în Căldarea Glaciară Bâlea din Muntii Făgăraş, în apropiere aflându-se cascada Bâlea.
Articol de Dan Creța, 30 Ianuarie 2013, 07:38
Mi-e dragă România pentru Lacul Bâlea sau, aşa cum este mai adesea numit, Bâlea Lac.
Situat la cota 2034 pe Transfăgărăşan, Bâlea Lac s-a format în Căldarea Glaciară Bâlea din Muntii Făgăraş, în apropiere aflându-se cascada Bâlea, cabana cu acelaşi nume, precum şi celebrul Hotel de Gheaţă.
Aici peisajul este de o frumuseţe unică şi copleşitoare în orice anotimp: iarna când zăpada îmbracă crestele înalte ale munţilor, primavara când renaşterea naturii verzi te face să vrei să stai pâna vara când soarele îşi oglindeşte razele în luciul intins al apelor sau să revii şi toamna când arămiul copacilor face ca zona sa fie desprinsă dintr-un basm.
Legenda lacului aminteşte de un ciobănaş curajos, pe nume Bâlea, care pe vremuri l-a ajutat pe un domnitor să-şi învingă dusmanii.
Fata cea mare a domnitorului, impresionată peste măsura de vitejia păstorului, hotărăşte ca acestă să îi devina soţ.
Într-o zi când se aflau pe munte şi îşi declarau iubirea, s-a stârnit o mare furtună care i-a silit să se adăpostească de furia vantului pe stânci.
Zăpada care se desprindea de pe versanţi i-a împins pe fericiţii soti în apele lacului, care de atunci poartă numele ciobănaşului Bâlea.
Audio: