Mi-e dragă România pentru Castelul Peleş
Construcţia castelului a început in 1873 la dorinţa regelui Carol I al României, după planurile unor arhitecţi şi decoratori germani şi austrieci celebri în epocă.
Articol de Dan Creța, 10 Mai 2013, 20:45
Poziţionat în peisajul idilic al Munţilor Carpaţi, învăluit în mister şi cu o poveste impresionantă, Peleşul este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase castele din lume.
Construcţia castelului a început in 1873 la dorinţa regelui Carol I al României, dupa planurile unor arhitecţi şi decoratori germani şi austrieci celebri în epocă.
În 1894, într-un apartament al Castelului Peleş, Regina Maria a adus pe lume o fetiţă dolofană, despre care s-a spus că nici măcar nu plânsese la naştere şi care avea sa devină Regina Elisabeta a României.
Audio: Mi-e dragă România pentru Castelul Peleş.
Prinţesa şi-a petrecut copilaria paradisiacă la Peleş şi descrie fazele construcţiei castelului realizata cu mână de lucru din toata lumea: italienii erau zidari, românii construiau terase, ţiganii erau hamali, albanezii şi grecii lucrau în piatră, iar germanii şi maghiarii erau tâmplari.
Inginerii erau polonezi, englezi şi francezi. Se pare ca nu mai putin de 14 limbi străine se auzeau printre cei care au trudit la dezvoltarea reşedinţei de vară a familiei regale române şi la înălţarea a încă două construcţii mai mici, Pelişorul şi Foişorul.
Situat in inima României, Castelul Peleş a căpătat o tot mai mare importanţă.
Aici s-au ţinut importante întruniri politice, precum Consiliile de Coroană care au hotărât soarta ţării şi a găzduit multe personalitaţi ale vremii, scriitori, muzicieni, dar şi regi şi regine.
În zilele noastre, Peleşul este cel mai vizitat obiectiv turistic din România.