Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Listarea Hidroelectrica - fondul ''Proprietatea'', cel mai important proiect din acest an al Bursei de Valori București

„Apel matinal” - Invitat: președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga.

Listarea Hidroelectrica - fondul ''Proprietatea'', cel mai important proiect din acest an al Bursei de Valori București
Foto: bvb.ro

Articol de Daniela Petrican, 31 Martie 2023, 09:10

Acțiunile Bursei de Valori București au înregistrat în această săptămână un nou maxim istoric, depășind recordul anterior stabilit în luna ianuarie din 2011.

În ședința din 28 martie, prețul acțiunii Bursei de Valori a înregistrat un maxim istoric de 46,1 lei, după o creștere de peste 2% a acțiunilor, conform datelor prezentate de operatorul bursier autohton.

Depășirea precedentului record a avut loc după evoluția de peste 30% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacții de 7,8 milioane de lei, respectiv un avans de aproape 71% în ultimele 12 luni. Aflăm detalii de la invitatul „Apelului matinal” de astăzi, Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București. Bună dimineața!

Radu Hanga: Bună dimineața!

Realizator: Pe fondul acestor cifre, cum apreciați performanța Bursei de Valori București până în prezent și care sunt perspectivele pentru acest an?


Radu Hanga: Tocmai ați spus dumneavoastră niște cifre. Când ne uităm la o companie al cărui preț s-a dublat aproximativ în ultimele 12 luni, da, te aștepți că este o companie care oferă din perspectiva investitorilor potențiali și, ca urmare, cred că reflectă ceea ce vedem în performanța acțiunii BVB. Vedem o reflecție a performanței Bursei de Valori București. Adică, dacă ne uităm la anul trecut, în contextul în care am avut și avem în continuare un conflict la granița țării, am avut o performanță foarte bună, în sensul că am fost printre piețele cel mai puțin afectate din regiune, o performanță aproape de zero, adică nu am scăzut semnificativ. Anul acesta, de la începutul anului, indicele principal al bursei a crescut cu peste trei procente în primele trei luni ale anului, ceea ce înseamnă o creștere medie pentru companiile cele mai importante listate la bursă. Anul trecut am avut performanțe bune din punct de vedere lichiditate. 24 de miliarde de lei s-au tranzacționat la bursă, mai mult de 10% peste 2021. Numărul de tranzacții, aproape 1,7 milioane de tranzacții, în creștere, iarăși, cu aproape 10% față de anul precedent. Deci, un context bun pentru piața locală.

Realizator: Desfășurați și un program care a ajuns la a șasea ediție, „Made in Romania”. Despre ce este vorba?

Radu Hanga: „Made in Romania” este un proiect foarte important al Bursei de Valori București și care este legat de companiile locale. Este un proiect care își dorește și realizează lucrul acesta, să pună pe scenă companii locale, companii românești importante care realizează o schimbare în domeniul lor de activitate și în economia României. E un proiect care e în creștere. Anul trecut am avut înregistrate peste 300 de companii. Tocmai am publicat, acum două zile, cartea cu câștigătorii ediției precedente a ''Made in Romania''. Am dat statul ediției a şasea a proiectului ''Made in Romania''. Deci e un proiect al bursei destinat promovării companiilor locale.

Realizator: Așadar, mari companii de pe piața autohtonă au intenția de listare la Bursa de Valori București. Ce perspective sunt și ce ar reprezenta aceste decizii pentru Bursă și, bineînțeles, piața autohtonă?

Radu Hanga: Proiectul cel mai important pentru anul acesta, pe care probabil ascultătorii dumneavoastră îl știu, îl reprezintă listarea Hidroelectrica - fondul ''Proprietatea'', care este acționar în Hidroelectrica împreună cu statul român. Statul român deține 80% din Hidroelectrica, fondul ''Proprietatea' deține 20%; deci fondul "Proprietatea'' a luat decizia de a vinde, prin intermediul Bursei de Valori București, deținerea pe care o are la Hidroelectrica. Statul român susține această lisare și ne bucurăm că transmite încă un mesaj legat de suportul, pe de o parte, a pieței locale de capital, pe de altă parte, a transparenței în cadrul companiilor pe care le deține. Deci e un proces în derulare, ne așteptăm să se finalizeze spre sfârșitul primei jumătăţi a acestui an, ceea ce ne va aduce o companie importantă la bursă, din nou din domeniul energiei. Ne va crește profilul regional României și Bursei de Valori București, va crește probabilitatea de a fi promovat de către Morgan Stanley Capital International la statutul de piață emergentă; și când vorbesc de promovare mă refer atât la Bursa de Valori București, cât și, în sens mai larg, la România. Ne va ajuta, sigur, inclusiv pe plan local, pentru că ne așteptăm și mă aștept ca o companie de profilul și de vizibilitatea Hidroelectrica, o companie care operează în sectorul energiei, în sectorul energiei verzi, și acesta este un subiect care va rămâne de primă actualitate probabil și în anii care vor urma, va avea un impact și pe piața locală din punct de vedere a vizibilității bursei. Și ne așteptăm să vedem o creștere semnificativă și a numărului de investitori locali la Bursă.

Realizator: Uitându-ne și pe piețele internaționale, trebuie să ne spuneți cum influențează situația de pe aceste piețe internaționale evoluțiile bursiere de la București și în ce măsură sunt urmări după recentele turbulențe din zona bancară europeană și americană?

Radu Hanga: Nu vedem un impact din punct de vedere al turbulenţelor, cum le spuneţi, din zona bancară din ultima perioadă. Adică, pe termen scurt, și chiar era un articol pe tema aceasta în "Financial Times", ieri, se pare că băncile europene se află într-o poziție mult mai bună decât băncile de peste Ocean din punct de vede capitalizare, deci ne aflăm într-un sector bancar mult mai stabil. Aș adăuga un comentariu personal, cred că jucătorii locali și regionali, adică jucătorii mai mici, sunt mult mai bine poziționat decât jucătorii globali, având în vedere contextul geopolitic în care ne aflăm. Deci, cred că din punct de vedere al pieței locale, situația este stabilă, chiar bună, aş spune. Mă uit și la mesajele venite din partea Băncii Naționale a României legat de capitalizarea sectorului bancar local. Deci nu vedem un impact pe piața locală și nu credem că o să vedem în continuare. Din punct de vedere a /.../ mai mari, sigur în 2022, odată cu conflictul din Ucraina, fără a fi neapărat o legătură între cele două evenimente, am văzut o creștere a inflației, am văzut o creștere a dobânzilor semnificative, atât pe piețele europene, cât și pe piața din Statele Unite; şi aceasta, sigur, are un efect la nivelul activității economice, cresc costurile de finanțare pentru companii, şi are un efect şi din punct de vedere, sigur, al burselor.

Realizator: Ascultătorii întreabă cine și cum poate deveni investitor? Populația poate investi direct la Bursa de Valori sau există, credeți, un apetit mai redus pentru risc în România?

Radu Hanga: Populația poate investi direct la Bursa de Valori București, vedem chiar un interes în creștere, aș menționa aici logo-ul nostru - 'Bursa este pentru oameni'; adică, dacă fi să reformulez, aș spune bursa este pentru toți oamenii, adică poți să investești orice sumă, nu trebuie să investești sume extraordinar de mari. Accesul este simplu: prin intermediul oricărei firme de brokeraj, şi aş spune unora dintre cele mai mari bănci din România, poți să investești direct la Bursa de Valori București. Numele intermediarilor prin care poți investi la la bursă este disponibil pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro. la secțiunea Intermediari. Anul trecut, ca și mențiune, am depășit pentru prima dată în istorie pragul de 100.000 de investitori, suntem acum la 133.000, iar trendul este de creștere. Cu listarea Hidroelectrica, despre care vorbim, avem o probabilitate destul de mare să ne apropiem de pragul de 200.000 de investitori. Deci, da, bursa este pentru toată lumea. Oricine poate investi la bursă. Deschiderea de cont se poate întâmpla online și numai numele intermediarilor prin care pot investi la bursă este disponibil pe site-ul nostru.

Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența la "Matinal Radio România Actualități".

Radu Hanga: Vă mulțumesc și eu foarte mult pentru invitație și o zi frumoasă.

Realizator: O zi frumoasă și din partea noastră. Invitatul "Apelului matinal" a fost astăzi Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Apel matinal: Invitat, Daniel Suciu, președintele Camerei Deputaților
Matinal 04 Septembrie 2024, 07:29

Apel matinal: Invitat, Daniel Suciu, președintele Camerei Deputaților

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Invitat, Daniel Suciu, președintele Camerei Deputaților
Vicepreședintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, invitat la Apel matinal
Matinal 02 Septembrie 2024, 21:05

Vicepreședintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, invitat la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Vicepreședintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, invitat la Apel matinal
Fermierii care au proces-verbal de calamitate în 2023 și 2024 pot cere suspendarea ratelor la credite
Matinal 29 August 2024, 09:25

Fermierii care au proces-verbal de calamitate în 2023 și 2024 pot cere suspendarea ratelor la credite

"Apel matinal" - Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Fermierii care au proces-verbal de calamitate în 2023 și 2024 pot cere suspendarea ratelor la credite
Ministrul Sănătății vrea implicarea bisericilor în îngrijirea pacienților în stadii terminale
Matinal 28 August 2024, 09:25

Ministrul Sănătății vrea implicarea bisericilor în îngrijirea pacienților în stadii terminale

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății vrea implicarea bisericilor în îngrijirea pacienților în stadii terminale
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, invitat la Apel matinal
Matinal 27 August 2024, 19:49

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, invitat la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, invitat la Apel matinal
Apel matinal: noua ediție a programului „Litoralul pentru toți”
Matinal 22 August 2024, 20:51

Apel matinal: noua ediție a programului „Litoralul pentru toți”

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: noua ediție a programului „Litoralul pentru toți”
Apel matinal: Ministerul Muncii, precizări privind recalcularea pensiilor
Matinal 21 August 2024, 19:57

Apel matinal: Ministerul Muncii, precizări privind recalcularea pensiilor

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Ministerul Muncii, precizări privind recalcularea pensiilor
Apel matinal: Invitat, Attila Weinberger, vicepreședintele ICR
Matinal 19 August 2024, 07:32

Apel matinal: Invitat, Attila Weinberger, vicepreședintele ICR

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Invitat, Attila Weinberger, vicepreședintele ICR