În România a crescut rata donărilor de organe
În timp ce România este în top în privinţa transplanturilor de rinichi şi de ficat, cele de cord au rămas în urmă, a spus la RRA şeful Institutului Inimii de la Târgu Mureş.
08 Mai 2014, 10:54
În România rata donărilor de organe a crescut foarte mult, fiind în momentul de faţă cea mai mare din Europa.
În timp ce ţara noastră este în top în ceea ce priveşte transplanturile de rinichi şi de ficat, cele de cord au rămas în urmă.
Institutul Inimii de la Târgu Mureş şi-a reluat activitatea în toamnă, după o întrerupere de doi ani, dar medicii găsesc greu donatori compatibili - a explicat în emisiunea Matinal, şeful clinicii de Chirurgie a Institutului, Horaţiu Suciu, într-un dialog cu redactorul Radio România Simona Şerbănescu.
Audio: Horaţiu Suciu, în dialog cu Simona Şerbănescu, la "Apel Matinal"
"În momentele în care am început noi transplantul în 1999, deci, iată, sunt 15 ani, era o rată de 11 donări la 22 de milioane de locuitori, adică aproximativ 0,5% la un milion donatori. În momentul acesta au fost peste 140 de donatori în 2013, ceea ce este o creştere exponenţială. Aceasta este partea bună.
Partea rea este că în domeniul transplantului cardiac, lucrurile au stagnat şi chiar au regresat. În primul rând, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş a fost desfiinţat în anul 2011. În al doilea rând, un donator care să fie eligibil pentru transplantul de cord trebuie să îndeplinească anumite condiţii mult mai severe. Statisticile experţilor europeni din 100 de prelevări de ficat, de rinichi, cordul se poate preleva în aproximativ 10-30 de cazuri.
Şeful clinicii de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii din Târgu Mureş estimează că vor fi realizate 10-15 transplanturi până la sfârşitul anului, pentru care sunt bani.