Este adaptat învățământul superior la cerințele pieței muncii?
Invitat la Apel Matinal - rectorul Universitatii de medicina si farmacie din Tirgu Mures, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Articol de Eugen Rusu, 03 Octombrie 2016, 09:07
Tinerii care aleg sa merga la facultate se indreapta spre zonele de business şi economie, Marketing şi Publicitate sau IT, iar universităţile din Marea Britanie rămân în topul preferinţelor datorită oportunităţilor de angajare după absolvire.
Pe locurile următoare sunt ţări precum Danemarca, Olanda, Belgia şi Suedia, în detrimentul universităţilor din România care nu garantează integrarea pe piaţa muncii.
Asa arata datele Târgului Romanian International University Fair, desfăşurat sambata si duminica la Bucureşti.
Pe de alta parte, un raport al Curti de Conturi privind evoluţia şi situaţia învăţământului superior în perioada 2011-2015, arata ca numărul studenţilor s-a diminuat dramatic din cauza scăderii natalităţii, nivelul de pregătire al elevilor este tot mai slab şi se resimte când aceştia ajung în universităţi.
Raportul mai arata ca învăţământul superior nu este adecvat cerinţei de pe piaţa muncii, iar in ciuda scăderii numărului de studenţi, a crescut numărul de facultăţi.
De asemenea, instituţiile de învăţământ nu sunt interesate să elimine incompetenţa, deoarece pierd surse de finanţare, in final ... diplomele nu generează performanţă in piata muncii.
AUDIO: Discutam la Apel Matinal despre aceste aspecte, azi, cand incepe un nou an universitar cu rectorul Universitatii de medicina si farmacie din Tirgu Mures, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei