Dezastru provocat de ape
Despre un dezastru a vorbit în direct, vineri dimineaţa, în emisiunea Matinal, subprefectul judeţului Bacau Constantin Scribat.
Articol de Felix Crainicu, 02 Iulie 2010, 09:47
Locuitorii unui cartier din Roman şi ai mai multor comune din zona Tămăşeni din judeţul Neamţ au fost evacuaţi, joi seară, după ce pe Siret digul din care iniţial s-a rupt un baraj a cedat acum pe o porţiune de patru metri.
Căderile masive de precipitaţii afectează Moldova, Dobrogea, nord-estul Munteniei, dar şi judeţele riverane Dunării. Situaţia este cu adevărat disperată dupa cum ne-a transmis chiar subprefectul judeţului Constantin Scribat.
Institutul Naţional de Hidrologie a instituit cod roşu pe râul Olt, în judeţul Harghita şi pe râul Prut, în judeţele Botoşani şi Iaşi până vineri 2 iulie, ora 16.00. Tot până vineri, 2 iulie, la ora 16:00, este menţinută avertizarea cu cod roşu pe Siret, în judeţele Iaşi, Neamţ, Galaţi şi Bacău, dar şi pe râul Prut, în judeţele Botoşani şi Galaţi.
Creşte si cota de pericol a Siretului la Drăgeşti, cu o avertizare de viitură în judeţul Bacău, unde - potrivit corespondentului Radio România, Florin Filioreanu, sunt evacuate 78 de familii. În ediţia de vineri dimineaţă a emisiunii Matinal, am făcut un nou tur cu ajutorul corespondenţilor, în zonele cele mai afectate de ape.
Cele mai mari pagube în infrastructura rutieră şi feroviară au fost înregistrate în judeţul Suceava. Inundaţiile au afectat 6 drumuri naţionale şi 8 judeţene, iar Compania Naţională de Căi Ferate a anunţat că a fost închis traficul pe secţia Bacau - Bicaz, între staţiile Polodeni - Roznov. Meteorologii au prelungit atenţionarea cu cod galben de ploi până vineri, 2 iulie, la ora 16.00. Hidrologii menţin tot până vineri, 2 iulie, codul roşu pentru nord-vestul ţării.