Cum funcționează sistemul de evaluare al agențiilor de rating
Ratingul maxim permite ţărilor care îl detin să se împrumute ieftin, la dobânzi mici, pe pieţele internaţionale.
Articol de Daniel Neguţ, 26 Ianuarie 2016, 10:56
Agentiile internaţionale de rating au un sistem propriu de evaluare a ţărilor, in trepte.
Cea mai bună evaluare are indicativul AAA - aşadar, trei de A - care este ratingul maxim. Bună este şi evaluarea notată cu trei de B.
Ratingul maxim permite ţărilor care îl detin să se împrumute ieftin, la dobânzi mici, pe pieţele internaţionale.
Ratingul cel mai bun înseamnă un maxim de încredere cu care o ţară este privită de către partenerii externi şi de aceea îi şi oferă acesteia împrumuturi avantajoase, pentru că partenerii ştiu că ţara respectivă va înapoia creditul la termenul convenit, fără probleme.
Cu cat ratingul este mai mic, cu atat costurile imprumuturilor cresc, pentru că apare lipsa încrederii în capacitatea ţării respective de a-şi onora obligaţiile.
În acest context, este îmbucurător faptul că agenţia de rating Fitch tocmai a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la [ BBB - ] şi respectiv [ BBB ], cu perspectivă stabilă, după cum informează Ministerul Finanţelor Publice.
Reconfirmarea rating-ului şi a perspectivei stabile a României este susţinută de prognoza îmbunătăţită a creşterii economice şi de progresele făcute în domeniul finanţelor publice, anunţă ministerul de resort, într-un comunicat.
Din acest punct de vedere, ţara noastră este avantajată, în comparaţie cu alte state din regiune care au acelaşi rating, deoarece România are un grad de îndatorare mai scăzut.
Se estimează şi o creştere economică de 4 la sută, în acest an, cu mult peste rata medie de creştere a ţărilor europene şi a celor cu rating similar.
După cum arată analizele specialiştilor, creşterea economică va fi susţinută în continuare de sporirea cererii interne, care - la rândul său - va fi amplificată de efectele relaxării fiscale, dar şi de o creştere a investiţiilor, în următorii ani.
În acelaşi timp, agenţia de rating apreciază că sectorul bancar din România rămâne stabil, deoarece băncile din România sunt bine capitalizate, în vreme ce ponderea creditelor neperformante se află pe un trend de scădere.
De asemenea, se prognozează o accelerare a creditării, ceea ce ar putea fi şi rezultatul unei creşteri a încrederii consumatorilor în sistemul bancar.