"Calendar ambiţios" de scumpire a gazelor
Preţurile la gaze pentru consumatorii industriali se vor dubla până în 2018, lucru care se va reflecta şi în facturile consumatorilor casnici, potrivit unui studiu recent.
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Aprilie 2014, 09:31
Institutul European din România a lansat o nouă serie de studii de strategie despre care spune că ar putea ajuta guvernul să afle ce direcţie ar trebui să îşi plaseze politicile.
Trei dintre aceste studii se referă la domenii cu impact asupra populaţiei.
Este vorba despre un studiu privind liberalizarea treptată a pieţelor de energie electrică şi gaz şi impactul acestui proces asupra economiei româneşti, altul despre impactul liberei circulaţii a lucrătorilor români pe teritoriul Uniunii Europene şi un studiu care cuprinde câteva surprize despre avantajele competitive ale României pe piaţa internă a Uniunii Europene.
În următoarea perioadă preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor creşte în conformitate cu calendarul de liberalizare negociat de autorităţile româneşti.
Directorul Institutului European din România, Gabriela Drăgan, consideră că acest calendar este unul ambiţios, cu termene precise: pentru consumatorii industriali, 2014, iar pentru consumatorii casnici, 2017-2018.
"Creşterile la energie electrică nu sunt foarte mari, la gaz însă sunt semnificative, cam de două ori şi ceva până în 2018.
"Se atrage atenţia în sudiu, pe de o parte, asupra faptului că respectivele creşteri se vor reflecta la nivelul consumatorilor industriali şi în facturile acestora şi, pe de altă parte, a faptului că acele creşteri de preţuri se vor reflecta şi la nivelul consumatorilor individuali.
"Problema care este aici adusă în discuţie este problema consumatorilor vulnerabili, fiind cei care nu vor avea suficiente venituri pentru a-şi plăti factura la energie.
"Susţinerea segmentului respectiv trebuie cuantificată, trebuie într-un fel sau altul susţinută din nişte resurse, resursele respective trebuie şi ele identificate", susţine Gabriela Drăgan.