Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Wilhelm Dancă

Invitatul rubricii "Apel matinal", Wilhelm Dancă, decanul facultății de teologie Romano-Catolică din Universitatea București.

Apel matinal: Wilhelm Dancă
Preot Wilhelm Danca participa la conferinta de presa organizata de Conferinta Episcopilor catolici din Romania, privind vizita Papei Francisc in Romania. Arhivă Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 19 Aprilie 2019, 09:03

Invitatul rubricii "Apel matinal", Wilhelm Dancă, decanul facultății de teologie Romano-Catolică din Universitatea București și responsabilul pentru mass-media in cadrul comisiei de organizare a vizitei Papei Francisc în România.

AUDIO: Apel matinal.

Realizator: Mai sunt 42 de zile până la vizita Papei Francisc în România. Evenimentul este considerat istoric, inclusiv pentru că Suveranul Pontif vine într-o țară unde catolicii sunt o minoritate.

Aproximativ 1 milion de catolici trăiesc acum în ţara noastră. Vizita se va desfășura pe parcursul a trei zile, între 31 mai și 2 iunie, pe parcursul cărora Papa Francisc va vizita orașele București, Iași, Şumuleu Ciuc și Blaj.

Care este stadiul pregătirilor și nu numai, aflăm acum de la invitatul "Apelului Matinal" de astăzi, părintele profesor Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Universitatea București și responsabilul pentru mass media în cadrul Comisiei de organizare a vizitei Papei în România. Bună dimineața!


Wilhelm Dancă: Bună dimineaţa!


Realizator: Înainte de toate, de ce au fost alese cele trei locuri în afara capitalei unde va ajunge Papa Francisc pe teritoriul țării noastre - repet, Şumuleu Ciuc, Iași și Blaj?


Wilhelm Dancă: Pentru că ele sunt reprezentative în ceea ce privește diversitatea catolicilor din România. Există catolici de rit latin, există catolici de rit bizantin, greco-catolic şi, de asemenea, cei de rit latin sunt de limbă română, o comunitate foarte mare în Moldova și la București și apoi, o comunitate de limbă maghiară în Transilvania. Mai sunt şi alte minorităţi, catolici de limbă bulgară, ucraineană, slovacă, cehă și așa mai departe, dar în alte zone, de exemplu, în Banat sau în partea de vest a ţării, aceştia nu vorbesc limba maghiară, de aceea, probabil, ei vor participa la celebrările din București.


Realizator: În ce stadiu sunt înscrierile pentru participarea credincioşilor la întâlnirile cu Papa? Pentru că știu că s-a creat, este o emulație pe întreg cuprinsul țării.


Wilhelm Dancă: Da, sigur, există, așa, o așteptare a vizitei Sfântului Părinte, în general, dar unii chiar vor să îl vadă cu ochii lor de carne, ca să zic așa, cum spune psalmistul - și atunci ei se înscriu. Asta este de fapt principala motivație a înscrierii, nu e vorba de a primi un bilet contra cost sau alte lucruri de felul acesta. Cei ce se înscriu pe platformele online ale diecezelor, la București, la Iaşi, la Şumuleu, la Blaj sau la parohiile de care ţin vor avea următoarele avantaje: mai întâi, îl vor putea vedea pe Sfântul Părinte foarte de aproape, pentru că vor primi un loc pe marginea traseului ce îl va străbate Sfântul Părinte./dsirbu/ Apoi, vor primi un sac al pelerinului, în care sunt incluse niște amintiri, câteva informații despre Sfântul Părinte, o sticlă de apă, ceva de mâncare, pentru că lumea oricum va veni mai devreme. De asemenea, cei se ce înscriu acolo, dacă sunt catolici şi sunt pregătiţi, să se pot împărtăși. Prin urmare, acestea sunt avantajele celor care se înscriu online sau cum am spus, la parohii. În momentul de faţă, potrivit locaţiilor şi a ceea ce noi am organziat, înscrierile sunt foarte, foarte, foarte multe.


Realizator: Apropo însă de vizita de acum 20 de ani a Papei Ioan Paul al II-lea. Îmi amintesc că Bucureștiul a fost atunci plin cu oameni entuziaşti - şi nu vorbesc doar de catolici, evident, ci și de ortodocși. Îmi amintesc totuși că Papa Ioan Paul al II-lea ne-a vorbit în românește. Acum, am o altă curiozitate: în ce limbă se va adresa Papa Francisc românilor.


Wilhelm Dancă: Papa Francisc se va adresa cu câteva expresii şi în limba română, dar în general toate discursurile sale vor fi rostite în limba italiană, iar rugăciunile în limba latină. Așadar, Papa va folosi două limbi de care noi nu suntem străini prin rădăcina limbii pe care o vorbim, limba latină. Aşadar, celebrările liturgice şi discursurile vor fi rostite în limba italiană.


Realizator: Ce ne puteți spune despre dimensiunea ecumenică a vizitei?


Wilhelm Dancă: Da, ea are un pronunţat caracter ecumenic, fiindcă primul, să zic aşa, ierarh pe care Papa îl întâlneşte aici, pe teritoriul României, este ierarhul locului, dar imediat după, să zic aşa, a doua întâlnire importantă, din punct de vedere ecleziastic, este întâlnirea cu Patriarhul Daniel și cu membrii Sfântului Sinod Permanent. Abia după urmează întlnirea cu comunitatea catolică propriu-zisă din București. Vor avea întâlniri în același locuri unde în urmă cu 20 de ani s-a întâlnit și Patriarhul Teoctist de piae memoriae, împreună cu Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea şi cu, sigur, membrii Sfântului Sinod din acea perioadă. În acele săli vor fi din nou de data asta celebrată întâlnirea cu Papa Francisc, tocmai pentru a păstra și un spirit de continuitate al bunelor relații care există între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă.


Realizator: Mai ştim că la Blaj, Papa Francisc va beatifica șapte episcopi greco-catolicii români, martiri în timpul comunismului. În mod obișnuit, Papa Francisc obișnuiește asemenea ritualuri de beatificare? Ce semnificație are acest moment de la Blaj?


Wilhelm Dancă: Da, în mod obişnuit, Papa nu prezidează beatificările, ci mi curând canonizările. În Biserica Catolică există trei trepte pentru ca să ajungem la cinstea altarelor şi să fii venerat ca sfânt, aici, pe pământ. Mai întâi condiția sau, mă rog, treapta de venerabil, care certifică răspândirea cultului şi cinstirii acordate unui credincios, unui botezat, la nivelul unei episcopii. Apoi, treapta această de beatificat, dacă a fost martir, automat devine beatificat, dacă nu, este mărturisitor al credinței, se așteaptă o minune din partea respectivului candidat la la cinstea altarelor și apoi treapta a treia cea de sfânt sau canonizat, care înseamnă o altă minune, fie că a fost beatificat, fie pe bază de martir, fie pe bază de minune. Aşadar, ei vor fi batificaţi pe Cămpia Libertăţii, acești șapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice./aionescu/ Deci, cumva, au beneficiat de condiția lor de martiri şi au favorizat, într-un anumit fel, prezența Sfântului Părinte, fiind oameni care au murit pentru libertatea bisericii lor, pentru libertatea exprimării credinței lor, oameni care au preferat moartea decât să trădeze unitatea cu Sfântul Părinte. Într-un anumit fel, Papa vine şi confirmă jertfa acestor episcopi, pe Câmpia Libertății, acolo unde și în urmă cu mai mulți ani, în 1848, ardelenii s-au adunat ca să îşi revendice libertăţile lor sociale. De data asta, e un simbol al celebrării libertății religioase, care, trebuie să recunoaștem că în ţară la noi există, să spunem, spaţiu suficient pentru toate denominațiunile religioase ca să se exprime, dar în lume, libertatea religioasă suferă. Ei bine, e un simbolism foarte puternic, prin această celebrare, şapte episcopi care au murit pentru libertate vor fi beatificați pe Câmpia Libertății.


Realizator: Este Vinerea Mare pentru catolici, repet, peste două zile, Paştele. Se cuvine, la final de interviu, și o urare de sărbători frumoase pentru...


Wilhelm Dancă: Da, sigur, noi suntem obişnuiţi cu diferite feluri de vineri - avem și Vinerea Neagră, Black Friday, de exemplu, avem și Vinerea Mare, în limba română, dar tot în limba engleză se mai spune şi Good Friday, deci este o Vinere bună, nu este neagră, e ziua în care a murit Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în care s-a întemeiat drumul de mântuire pentru toți oamenii, prin răstignirea iubirii sale milostive față de toţi oamenii și urarea ar fi ca în aceste zile de sărbătoare să încercăm să fim mai buni, așa cum este numită în limba engleză, dar se poate numi şi în limba română ziua de astăzi "Vinerea cea Bună".
Realizator: Să fim, într-adevăr, mai buni. Mai sunt 42 de zile până la vizita Papei Francisc în România. Mulțumesc pentru prezența la "Apel Matinal"!


Wilhelm Dancă: La revedere

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Matinal 28 Noiembrie 2024, 18:10

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Matinal 27 Noiembrie 2024, 21:17

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Matinal 19 Noiembrie 2024, 18:42

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Matinal 13 Noiembrie 2024, 07:00

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicină a Familiei, invitat la Apel matinal.

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu
Matinal 11 Noiembrie 2024, 19:27

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu