Apel Matinal: Invitat, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea (Audio+Text)
Ministerul Sănătăţii ar putea să anunţe astăzi sau chiar mâine dacă sunt întrunite condiţiile pentru a declara epidemie de gripă în România.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Ianuarie 2019, 09:05
AUDIO: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, Invitatul Apelului matinal.
------TEXTUL integral-------
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 ianuarie, ora 8:30) - Realizator: Numărul îmbolnăvirilor de gripă tot creşte, iar numărul total al persoanelor care şi-au pierdut viaţa se apropie de 50. Printre ele se numără şi un bebeluş de 11 luni din Timişoara. Medicii spun că în toate cazurile, pacienţii sufereau şi de alte boli, nefiind vaccinaţi antigripal. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii ar putea să anunţe astăzi sau chiar mâine dacă sunt întrunite condiţiile pentru a declara epidemie de gripă în România. Dar aflăm mai multe amănunte de la doamna Sorina Pintea, ministrul sănătăţii şi invitatul "Apelului Matinal" de astăzi. Bună dimineaţa, doamnă!
Sorina Pintea: Bună dimineaţa!
Realizator: Ne aflăm în săptămâna decisivă, ca să vă citez. Au mai apărut ceva noutăţi?
Sorina Pintea: Vom afla astăzi care sunt acele noutăţi, pentru că am cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică să centralizeze parţial datele pe care le primeşte din teritoriu astfel încât să putem vedea dacă avem a treia săptămână epidemică consecutiv şi după cum ştiţi, după cum am mai declarat, în acel moment vom declara epidemia de gripă. Dar în cursul serii, mâine dimineaţă, vom şti aceste date.
Realizator: Din câte înţeleg, trebuie întrunite anumite condiţii dar, până la urmă, a propos de această gripă extrem de severă, a fost o tulpină, nu ştiu, mai virulentă decât altădată?
Sorina Pintea: A fost o tulpină, este o tulpină mai virulentă, este un virus de tip A, pandemic, care circulă începând din 2009. Din fericire, această tulpină se află în vaccinurile existente pe piaţa din România şi în vaccinurile pe care Ministerul Sănătăţii le-a distribuit în teritoriu pentru populaţia din grupele de risc.
Realizator: În urmă cu câteva zile am stat de vorbă aici, tot la "Apel Matinal", cu profesorul Rafila. Domnia sa ne spunea că încă ne mai putem vaccina. Aş dori o confirmare acum şi de la Ministerul Sănătăţii.
Sorina Pintea: Aşa este. Încă ne mai putem vaccina. Specialiştii, dl profesor Rafila, dl profesor Adrian Străinu Cercel, spun că încă nu este târziu, deci, putem să ne vaccinăm. Este singura cale pentru a ne feri de virusul gripal.
Realizator: Apropo de acest "să ne ferim de virusul gripal", ce putem face astăzi, în 29 ianuarie, noi, cei care nu suntem bolnavi, gândindu-ne mai ales la cei cu probleme, până la urmă.
Sorina Pintea: În primul rând, să folosim apa şi săpunul, să aerisim locuinţele, pentru că aerul curat este, clar, duşmanul virusului gripal, să evităm colectivităţile. Dacă simţim simptome ale unei viroze, să stăm acasă şi să vorbim telefonic cu medicul de familie. Dacă situaţia este gravă ne deplasăm la unitatea de primiri urgenţe. Deci sunt măsuri foarte simple pe care le poate lua fiecare dintre noi.
Realizator: Măsuri de prevenţie, până la urmă, să nu uităm acest amănunt.
Sorina Pintea: Aşa este.
Realizator: Vaccinul antigripal mai vine? Vor mai fi aduse doze?
Sorina Pintea: Pentru populaţia din grupele de risc, Ministerul Sănătăţii va distribui săptămâna aceasta încă 25.000 de doze. Cealaltă categorie a populaţiei trebuie să se aprovizioneze din farmaciile cu circuit deschis. Au ajuns şi la mine discuţiile referitoare la lipsa acestor vaccinuri din farmaciile acestea, la lipsa antiviralelor. În cursul acestei dimineţi am o întâlnire cu profesorul Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor. Voi încerca să văd exact ce se întâmplă şi de ce nu se comandă aceste medicamente. Pentru că am luat legătura cu producătorii, cu distribuitorii, spun că există în depozit şi vaccin antigripal, şi antiviral.
Realizator: Important este să ne mişcăm cât mai repede. Apropos de veştile meteo, ceva mai devreme le spuneam ascultătorilor că temperaturile sunt în creştere. Faptul că vor urca, până la urmă, în grade Celsius, ele pot influenţa, temperaturile, evoluţia numărului de îmbolnăviri? Ştim bine, virusul se simte mai rău atunci când este mai frig, nu?
Sorina Pintea: Virusul se simte mai bine când este frig. Specialiştii spun asta, chiar discutam cu domnul profesor Străinu Cercel aseară despre acest aspect. Este bine că se încălzeşte vremea, dar probabil că vor circula alte tipuri de bacterii şi viruşi. Dar pentru virusul gripal, este mai bine.
Realizator: Da, din nefericire... mai bine pentru noi toţi. Dar apropos de deciziile care s-au tot luat şi s-au aplicat în şcoli, în spitale, vor mai fi ceva modificări, alte hotărâri, alte soluţii?
Sorina Pintea: Încă de la debutul sezonului gripal, din 17 ianuarie, când am avut prima săptămână epidemică, măsurile transmise în teritoriu de către specialiştii Ministerului Sănătăţii au fost exact ca şi cele în cazul unei epidemii. Tocmai pentru că ştiam că nu se vor aplica întocmai sau am avut indicii că lucrurile nu merg foarte bine din acest punct de vedere. De aceea, revin, măsurile sunt exact ca pentru o epidemie. Mai mult decât atât, inspectoratele şcolare, împreună cu direcţiile de sănătate publică, trebuie să monitorizeze atent situaţia în şcoli şi acolo unde este cazul, adică absenteismul depăşeşte 20%, aceste şcoli trebuie să fie închise, deci, cursurile suspendate. Pe de altă parte, săptămâna viitoare începe vacanţa. Lucrul acesta o să ne ajute. Dar chiar dacă elevii sunt în vacanţă, părinţii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că vacanţă nu înseamnă mers la mall, în colectivităţi, acolo unde virusul se poate lua foarte uşor.
Realizator: Da, foarte binevenite aceste precizări. Sper totuşi că anul viitor, tot în iarnă, să nu mai vorbim despre o astfel de epidemie de gripă. Poate vom avea şi mai mulţi vaccinaţi cu acest vaccin antigripal, gândindu-mă că prevenţia este cea mai bună. Şi totuşi, în încheierea "Apelului Matinal" de astăzi, vă adresez o întrebare lansată de unul dintre ascultătorii noştri, din păcate, bolnav de scleroză multiplă. Vrea să ştie când se vor introduce medicamentele de noua generaţie.
Sorina Pintea: O dată cu aprobarea bugetului, Ministerul Sănătăţii ia în calcul introducerea a noi molecule, deci, noi medicamente pentru pacienţi, medicamente compensate integral, dar pentru mai multe patologii, nu doar pentru o singură patologie. Deci eu rog pacienţii să fie încrezători, avem exemplul anului trecut, când s-au introdus 37 de molecule, medicamente noi, pentru bolile cele mai grave.
Realizator: Cu siguranţă ascultătorii noştri au fost pe recepţie. Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel Matinal"! Zi frumoasă să aveţi, că este geroasă. Am fost în direct cu doamna Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.