Apel matinal: Cine este Moş Nicolae?
La "Apel matinal" vom discuta cu academician Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române.
Articol de Radio România Actualităţi, 06 Decembrie 2019, 09:42
AUDIO: Apel matinal:Invitat, academician Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie, ora 8:27) - Emisisunea: "Matinal" - Rubrica: Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - La "Apel matinal" vom discuta cu academician Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române.
Daniela Petrican: Cine este totuşi Moş Nicolae?
Realizator: Aflăm în minutele următoare de la Victor Caraculacu, alături de invitatul de astăzi al "Apelului matinal", academician Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române.
Victor Caraculacu: Doamna academician, sărbătoarea Sf. Niculae, asociată cu Moş Niculae, cel aşteptat de toţi copiii, este probabil pentru mulţi dintre noi cea mai frumoasă amintire. De unde vine ea? Cum a apărut moşul?
Sabina Ispas: Moş Nicolae, Sf. Nicolae este una din marile personalităţi ale calendarului creştin. Dacă ne uităm bine cum este plasată această dată în calendar, este imediat după Sf. Andrei, este primul mare sfânt celebrat în luna decembrie. Luna decembrie este luna naşterii şi, dacă facem o socoteală între 6 decembrie şi perioada de Bobotează, vom vedea că este un interval de o lună în care e o mare concentrare de sărbători, de celebrări, cu o conotaţie deosebit de importantă pentru echilibru, pentru buna desfăşurare a existenţei în anul care vine. Să nu uităm că această sărbătoare de 1 ianuarie, Anul Nou, e de dată mult mai recentă, şi atunci această perioadă de o lună este marcată sau deschisă, dacă vreţi, de personalitatea Sfâtului Nicolae. La această dată, în satul tradiţional, acolo unde se practica colindatul era data la care se aduna pentru prima oară ceata de feciori, îşi alegea gazda la care urmau să se reunească toţi membrii cetei, ei făceau repetiţia până în Ajunul Crăciunului şi de obicei îşi "plăteau" acest spaţiu lucrând, aducând lemne, cărând apă pentru gazda care trebuia să aibă o casă primitoare şi un spaţiu suficient, pentru reunirea acestei cete de feciori.
Victor Caraculacu: În România, sărbătoarea Sf. Nicolae practic deschide calendarul sărbătorilor de iarnă.
Sabina Ispas: De iarnă. Există o foarte interesantă legătură între acest Sf. Nicolae aducător de daruri şi ulteriorul Moş Crăciun, care, să nu uităm, în zonele unde s-a dezvoltat, să spunem, imaginea moşului aceluia generos, jovial, cu barbă albă, îmbrăcat în costum roşu, se numeşte Santa Klaus, care înseamnă Sf. Nicolae şi între aducătorii de daruri ale acestei perioade din luna decembrie există o legătură. Luna dăruirii, sigur e vorba de o dărurire materială, da, ne bucurăm de haine noi, de dulciuri, de păpuşi sau de fel de fel de jocuri sofisticate pe calculator, dar ideea în sine este aceea a bucuriei morale, atunci când pui un dar sub semnul unui asemenea patron protector, nu numai generos, şi foarte atent la suferinţa omenească, dintr-o dată gestul dăruirii şi ideea de dar devine mult mai subtilă, chiar mai abstractă şi un cuvânt bun este un dar şi un gest de mângâiere este un dar. Sigur există şi tradiţia celebrelor nuieluşe.
Victor Caraculacu: Chiar vream să vă întreb. Cum şi în ce împrejurări a ajuns Moş Nicolae să reprezinte, să spunem, etalonul analizei cuminţeniei copilului?
Sabina Ispas: Sf. Nicolae e unul dintre cei mai vechi sfinţi ai calendarului creştin. Există legende, care arată pe de o parte bunătatea, generozitatea sfântului, pe de alta, grija deosebită pe care o avea pentru cei pe care îi avea sub protecţie. De fapt, e unul dintre marii protectori. Sf. Nicolae e un mare protector al corăbierilor, spre exemplu, şi în vechile tradiţii marinăreşti corăbiile, care treceau prin furtuni, aveau de obicei pe catarg prinsă icoana Sf. Nicolae, ca un sfânt protector. Biserica este o corabie, şi atunci Sf. Nicolae este unul dintre cei care au grijă ca această corabie să meargă aşa cum se cade. Cea mai cunoscută legendă a Sf. Nicolae este cea prin care sfântul a salvat de la o viaţă dezonorantă trei fete sărace. Sfântul Nicolae le-a lăsat la fereastră trei pungi cu bani şi asta le-a ajutat ca ele să devină nişte soţii şi, e de presupus, mame cumsecade. Aici putem să găsim legătura cu obiceiul de a aduce daruri de Sf. Nicolae.
Editor web: R. S.