6 sfaturi alimentare care ne ajută să ne simţim bine
Starea de spirit depinde de alimentele consumate.
26 Iulie 2009, 13:54
Va simtiti deprimat? Va irita orice zgomot din jur si ati vrea sa rontaiti ceva pentru a va calma? Poate e timpul sa verificati cu atentie ce tipuri de alimente consumati si s-ar putea sa aveti surpriza ca de acolo va vine starea proasta de spirit. Expertii nutritionisti sustin ca, pe termen scurt sau lung, diferite alimente pot provoca stari afective pozitive sau negative. Iata cateva recomandari si prezentarea a sase tipuri de alimente care ne ajuta sa ne simtim bine:
La fiecare masa, in fiecare zi, incercati sa tineti sub control nivelul zaharului in sange, prin consumarea cu atentie a dulciurilor si produselor bogate in zaharuri. De asemenea, evitati sa suprasolicitati tractul gastrointestinal prin consumarea periodica a unor alimente ce contin fibre si faceti din cand in cand cate o cura de paine cu tarate pentru a evita constipatia sau iritarea colonului. Specialistii avertizeaza ca avem starile de spirit bune sau proaste si in functie de ceea ce mancam, pentru ca anumite tipuri de alimente influenteaza in mod direct nivelul de hormoni, cum ar fi de pilda serotonina.
Astfel, pentru a ne pastra inima sanatoasa, nutritionistii recomanda o dieta bogata in fibre si saraca in grasimi saturate. Dr Diane M. Becker, de la Centrul pentru Preventie in Sanatate din cadrul Scolii de Medicina Johns Hopkins, sustine ca “un pranz cu exces de grasimi si glucide determina intotdeauna aparitia disfunctiilor diverselor organe, provocand cel mai adesea stari de deprimare si insomnie”.
1. Cautati alimente bogate in vitamina B12 si acid folic
Pentru a preveni aparitia unor afectiuni ale sistemului nervos, tulburari de dispozitie sau chiar dementa senila, medicii recomanda un consum regulat de alimente bogate in acid folic si vitamina B12. Cele mai cunoscute sunt carnea de vita sau de pui, salata verde, brocolli, spanac, mazare, seminte de dovleac, peste (crap sau somon) si iaurt – declara dr Edward Reynolds, de la Institutul pentru Studiul Epilepsiei de la Colegiul King din Londra. Aceste alimente asigura scaderea prevalentei simptomelor depresive, potrivit unui studiu efectuat recent in randul barbatilor din Japonia, cei mai predispusi la aparitia unor astfel de tulburari psihice. De exemplu, la micul dejun se recomanda consumarea unui albus de ou umplut cu spanac si reducerea consumului de branzeturi grase.
2. Consumati cat mai multe fructe si legume
Fructele si legumele sunt surse importante de nutrienti si antioxidanti, care contribuie in mod direct la mentinerea starii de sanatate si asigura o buna calitate a vietii. Potrivit unui studiu, se recomanda consumarea zilnica a doua fructe sau legume proaspete, care cresc cu 11% buna functionare a organismului. Dar, expertii sustin ca, cu cat consumam mai multe fructe si legume, cu atat mai sanatosi vom fi!
3. Consumati in fiecare zi alimente bogate in seleniu
Seleniul este un mineral care actioneaza in organism la fel ca un antioxidant. Ce au de-a face antioxidantii cu starea de spirit, daca ne simtim bine sau rau? Cercetari recente sugereaza ca prezenta stresului oxidativ in creier, prin acumularea de radicali liberi nocivi, este asociata cu unele cazuri de depresie in randul pacientilor in varsta. Astfel, in urma unor teste s-a constatat ca persoanele atinse de aceasta maladie si care au primit un supliment zilnic de 200 de mcg de seleniu au prezentat o ameliorare considerabila a simptomatologiei depresive. Medicii recomanda pentru persoanele de toate varstele si de ambele sexe o doza zilnica de 55 de mcg de seleniu pentru mentierea unei stari de spirit pozitive. Cele mai bune surse de seleniu sunt boabele de grau sau de orez brun, semintele de floarea-soarelui, nucile si alunele, dar si diferite soiuri de peste. Potrivit specialistilor nutritionisti, seleniul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bolnavilor de inima, fiind un oligoelement valoros, care regleaza nivelul tensiunii arteriale intracraniene, mentine elasticitatea tesuturilor, previne aparitia cataractei, stimuland in acelasi timp sistemul imunitar.
4. Mancati peste cel putin de doua ori pe saptamana
Mai multe cercetari efectuate recent sugereaza ca, deopotriva femeile, cat si barbatii au risc mult mai mic de a face depresie daca obisnuiesc sa consume periodic peste si in mod special somon, care este foarte bogat in acizi omega 3. De asemenea, acest tip de acizi are un rol foarte important in preventia depresiei post-partum, aparuta la femeile care au nascut – declara dr. Jay Whelan, directorul Departamentului pentru nutritie din cadrul Universitatii din Tennessee. Surse foarte bune in acizi grasi omega 3 sunt: heringul, sardinele, tonul si pastravul.
5. Luati-va doza zilnica de vitamina D
O plimbare pe strada, sub razelele soarelui, va va lumina interiorul sufletului, dar va ajuta si corpul sa sintetizeze mai usor vitamina D. Patru studii recente au ajuns la aceeasi concluzie: un nivel scazut in organism al vitaminei D este asociat cu declansarea sau agravarea a patru tulburari functionale si de dispozitie: sindromul premenstrual, tulburarea afectiva de sezon sau diverse tulburari afective nespecifice, dar ales episodul depresiv major. Dr Jenny K. Murphy, de la Universitatea de Medicina din Carolina de Sud sustine ca fiecare individ isi poate tine sub control starile de dispozitie cu un consum zilnic de 1.000-2.000 IU de vitamina D. Cele mai cunoscute surse naturale de vitamina D sunt pestele gras (somon, ton sau macrou), ficat de vita, branza si galbenusul de ou. Dar principalele si cele mai importante surse se gasesc intr-o alimentatie consistenta la micul dejun: cereale, paine, sucuri naturale si lapte.
6. Un cub de ciocolata, tratament natural impotriva depresiei
“Cantitati mici de ciocolata neagra pot fi un excelent stimulent fizic, prin cresterea nivelului endorfinelor, acele substante din creier care ne fac sa ne simtim bine” – declara dr Becker de la Centrul Johns Hopkins. Si nu doar atat, ciocolata neagra are un puternic efect benefic asupra circulatiei sangelui. De pilda, intr-un studiu realiat de specialistii olandezi, s–a constatat ca o treime dintre barbatii din aceasta tara care consuma un baton de ciocolata in fiecare zi au tensiunea arteriala in limite normale si un risc scazut de boli cardiovasculare. De asemenea, ciocolata mobilizeaza psihicul uman, imbunatatind nivelul de serotonina din creier. In sistemul nervos central, serotonina ocupa un rol important, fiind responsabila de anumite stari, ca de exemplu: nervozitate, apetit, somn, agresiune si temperatura corpului.
Datorita continutului sau bogat in substante cu efect psihotonic puternic, ciocolata neagra stimuleaza activitatea creierului, facilitand astfel o mai buna concentrare si rapiditate a perceperii unui fenomen, precum si o mai mare usurinta in orientarea constiintei intr-o anumita directie. Un singur baton de ciocolata amaruie contine fier, magneziu si o cantitate de flavonoide egala cu cea pe care o gasim in sase mere, iar ciocolata cu lapte contine, in plus, si calciu.