Postul Crăciunului - modul creştinesc de a primi un Dar
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au intrat la 15 noiembrie în cel 40 de zile de post care preced sărbătoarea Naşterii Domnului, de la 25 decembrie.
Articol de Remus Rădulescu, 16 Noiembrie 2010, 07:17
Un om politicos când primeşte un dar mulţumeşte. De Crăciun lumea a primit un dar mare. Dumnezeu a venit printre oameni să-i elibereze de ei înşişi, de patimile lor.
Postul în care creştinii au intrat este un mod de a mulţumi, iar recunoştinţa îl ajută pe om să înţeleagă mai bine darul. Iar gesturile lui Dumnezeu nu pot fi înţelese fără a le imita.
Prin post omul imită sacrificiul, îl exersează, pentru că asta-i postul o sacrificare a poftelor, a obişnuinţelor. Şi totul pentru realizarea unei schimbări înlăuntru.
Gestul de a nu mânca un anumit tip de alimente (de origine animală), de a te abţine de la distracţii, de la viaţa sexuală, adică de la nişte obişnuinţe care nu sunt rele în esenţă, toată această renunţare înseamnă o schimbare de atitudine. Şi această renunţare îl ajută pe om să fie mai stăpân pe sine.
Postul este în definitiv un exerciţiu al voinţei. Demersul porneşte firesc de la ceea ce este cel mai la îndemână: hrana. De la stăpânirea stomacului, se trece însă la lucrurile mai grele: stăpânirea egoismului, a mândriei, la înfrânarea de a-l judeca pe celălalt.
Prin post omul se eliberează, aşadar, de lucrurile care-l pot stăpâni. E un mod de a recupera demnitatea, aceea a unei fiinţe în care partea spirituală o conduce pe cea materială.
Ca oameni neputincioşi, care cădem din demnitate, avem nevoie de un asemenea exerciţiu. Creştinilor, Biserica le oferă prilejuri. Crăciunul este unul dintre ele, iar exerciţiul postirii înainte de Naşterea Domnului, amplifică bucuria sărbătorii.