Împăcarea Patriarhiilor
Biserica Ortodoxă Română s-a împăcat cu Patriarhia Ierusalimului, în ceea ce priveşte statutul canonic al Aşezământului Românesc de la Ierihon.
Articol de Remus Rădulescu, 22 Februarie 2013, 10:15
În urma convorbirilor care au avut loc în zilele de 20 şi 21 februarie 2013 la Ierusalim, o delegaţia a Patriarhiei Române condusă de Mitropolitul Nifon al Targoviştei a obţinut acordul Patriarhiei Ierusalimului ca Aşezământul românesc de la Ierihon să funcţioneze sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române în calitate de cămin pentru pelerini.
În urmă cu aproape doi ani, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a încetat să-l mai pomenească la slujbe pe Patriarhul Daniel, considerând că Patriarhia Română a încălcat canoanele prin construirea Aşezământului românesc de la Ierihon fără aprobarea Patriarhiei Ierusalimului, sub a cărei jurisdicţie se află Ţara Sfântă.
Patriarhul Ierusalimului i-a trimis în ianuarie 2011 o scrisoare Patriarhului Daniel în care spunea că Biserica Ortodoxă Română creează un precedent care vine în contradicţie cu tradiţia ortodoxă: "dacă şi celelalte Biserici Ortodoxe ar urma acest exemplu al Bisericii Ortodoxe Române, atunci am avea în Ţara Sfântă reprezentanţe ale celor treisprezece Biserici Ortodoxe Autocefale, ceea ce ar constitui un exemplu de polifonie şi poliarhie ortodoxă abuzivă... şi greu de administrat."
În urma acelei scrisori, Patriarhul Daniel l-a delegat pe Episcopul Vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul să facă o vizită la Patriarhia Ierusalimului de sărbătoarea Floriilor, la 15 mai 2011.
Argumentele Patriarhiei Române nu au satisfăcut atunci Patriarhia Ierusalimului, de vreme ce, Sinodul grec de la Ierusalim a hotărât întreruperea pomenirii patriarhului român la slujbe.
Patriarhia Română a considerat atunci decizia Patriarhiei Ierusalimului "unilaterală" şi a anunţat că Patriarhul Daniel îl va pomeni în continuare la slujbe pe Patriarhul Teofil al III-lea al Ieruslaimului.
Cele două Patriarhii au ajuns recent la o înţelegere, ceea ce înseamnă refacerea comuniunii între cele două Biserici.
În urma discuţiilor între reprezentanţii celor două Patriarhii, a fost redactat un comunicat agreat de cei doi patriarhi care prevede restabilirea comuniunii frăţeşti şi euharistice între cele două Biserici.
În numele, Patriarhului Daniel, delegaţia Patriarhiei Române prezentă la Ierusalim a adresat o invitaţie Patriarhului Teofil al Ierusalimului de a vizita România în luna octombrie 2013. "Patriarhul Teofil al Ierusalimului a acceptat cu bucurie această invitaţie", anunţă Patriarhia Română într-un comunicat de presă.
Aşezământul românesc de la Ierihon - o ctitorie a Patriarhului Teoctist
Patriarhia Română are trei aşezăminte la Locurile Sfinte: la Ierusalim, unde este şi sediul Reprezentanţei Patriarhiei Române, la Iordan şi la Ierihon.
Aşezământul de la Iordan este în prezent închis pentru că este situat într-o zonă militară.
În 1999 s-au început lucrările de construcţie ale Aşezământului de la Ierihon pe un teren primit ca donaţie de Patriarhia Română.
În anul 2000, însuşi Patriarhul Teoctist a pus piatra de temelie pentru Casa pelerinilor, care în prezent înconjoară pe trei laturi biserica.
Astăzi Aşezământul mai are nevoie de câteva finisări, dar este funcţional şi poate găzdui până la 100 de pelerini.