Comuniune bisericească restabilită între Bucureşti şi Ierusalim
Patriarhia Română şi Patriarhia Ierusalimului au restabilit comuniunea întreruptă din cauza neînţelegerilor legate de Aşezământul românesc din Ierihon.
Articol de Remus Rădulescu, 04 Februarie 2014, 11:19
O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei s-a întâlnit la Ierusalim cu Patriarhul Teofilos al III-lea şi a prezentat un acord semnat de Patriarhul Daniel în care se precizează că Aşezământul românesc de la Ierihon nu are statut de mănăstire ci de cămin pentru pelerini.
În 2011, Patriarhul Ierusalimului a încetat să-l mai pomenească la slujbe pe Patriarhul Daniel, considerând că Patriarhia Română a încălcat canoanele prin construirea Aşezământului românesc de la Ierihon fără aprobarea Patriarhiei Ierusalimului, sub a cărei jurisdicţie se află Ţara Sfântă.
Acord între Patriarhii
În ultimii 3 ani, au fost purtate duiscuţii între cele două Biserici pentru restabilirea comuniunii. În februarie 2013, delegaţiile celor două Patriarhii au redactat un document în mai mult puncte pentru a fi semnat de cei doi patriarhi.
Documentul recunoaşte medierea Patriarhiei ecumenice în neînţelegerea dintre Bucureşti şi Ierusalim.
În ceea ce priveşte Aşezământul românesc din Ierihon, documentul din 2013, subliniază că Patriarhia Română rămâne propietara acestuia, dar numirea preoţilor slujitori în biserica Aşezământului va fi făcută de către Patriarhia Ierusalimului la propunerea Patriarhiei Române.
Antimisul, obiectul de cult fără de care nu se poate face Liturghia, va fi furnizat bisericii româneşti din Ierihon de către Patriarhul de Ierusalim, cel care va fi şi pomenit în cadrul slujbelor, se menţionează în documentul de acord.
Acelaşi document prevede ca Părintele Ieronim Creţu, Superiorul Aşezământelor româneşti din Ţara sfântă, oprit de la slujire de Patriarhul Ierusalimului, să fie repus în drepturile bisericeşti, cu condiţia să fie rechemat în România.
La recenta întâlnire de la Ierusalim din 3 februarie 2014, din delegaţia română a făcut parte şi Arhimandritul Timotei Aioanei, noul numit Superior al Aşezământilor româneşti din Ţara Sfântă.
Patriarhia Ierusalimului precizează pe site-ul său că la întîlnirea din 3 februarie 2014, fostul reprezentat al Patriarhiei Române din Ierusalim, Ieronim Creţu, a cerut iertare Patriarhului Teofilos care i-a ridicat interdicţia de a sluji.
În numele Patriarhului Daniel, Patriarhul Teofilos al III-lea al Ierusalimului a fost invitat să facă o vizită în România în octombrie 2014, invitaţie acceptată cu bucurie de patriarh, informează Patriarhia Română.
Aşezământul românesc de la Ierihon - o ctitorie a Patriarhului Teoctist
Patriarhia Română are trei aşezăminte la Locurile Sfinte: la Ierusalim, unde este şi sediul Reprezentanţei Patriarhiei Române, la Iordan şi la Ierihon.
Aşezământul de la Iordan este în prezent închis pentru că este situat într-o zonă militară.
În 1999 s-au început lucrările de construcţie ale Aşezământului de la Ierihon pe un teren primit ca donaţie de Patriarhia Română.
În anul 2000, însuşi Patriarhul Teoctist a pus piatra de temelie pentru Casa pelerinilor, care în prezent înconjoară pe trei laturi biserica.
Construirea Aşezământului s-a făcut pe baza unei înţelegeri verbale între foştii patriarhi Teoctist şi Diodor al ierusalimului.
Astăzi Aşezământul este funcţional şi poate găzdui până la 100 de pelerini.