Visele ne pot indica starea de sănătate
Coşmarurile pot fi un semn precoce al dezvoltării unor afecţiuni neurologice, cum ar fi Alzheimer.
Articol de Elena Marinescu , 25 Octombrie 2017, 09:50
De multe ori ne trezim dimineaţa cu senzaţia că visul din timpul nopţii a fost cât se poate de real. Uneori înspăimântător de-a dreptul, alteori extrem de … plăcut. Chiar dacă sunt prea puţine dovezi ştiinţifice care susţin că anumite simboluri din vise pot fi interpretate pentru a prezice probleme de sănătate adevărate, unii specialişti spun că acestea pot fi utile în prevenirea unor boli. De pilda, cercetătorii britanici susţin că visele violente pot fi un semn precoce al dezvoltării unor afecţiuni ale creierului, cum ar fi Alzheimer. Şi totusi, care sunt principalele cauze ale apariţiei coşmarurilor?
Visele pot reprezenta indicii importante în ceea ce priveşte starea de sănătate a oamenilor. In acest context, un nou studiu prezinta cateva date importante despre potentialul negativ al cosmarurilor.
Oamenii de stiinta, citati de publicatia Daily Mail, au constatat ca, persoanele care se luptă în mod constant în timpul somnului sau ţipă pot suferi de o afecţiune numită tulburare comportamentală REM, etapa somnului caracterizată prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise. Această tulburare ar putea fi provocată de o dereglare a unei părţi a creierului care, în mod normal, îi împiedică pe oameni să acţioneze în timpul viselor. Această afecţiune provoacă visele violente - cum sunt cele în care apar atacuri sau urmăriri.
De mentionat ca cei mai mulţi oameni au între patru şi şase vise pe noapte, dar îşi amintesc numai două sau trei pe săptămână. In ce priveste aparitia viselor urate, specialistii sustin ca acestea sunt cauzate de anumite medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale, pentru ca pot modifica indirect echilibrul anumitor substanţe chimice din creier, care produc coşmaruri. Acestea sunt frecvente si la persoanele cu probleme cardiace si respiratorii, care duc la scăderea nivelului de oxigen din creier.
De asemenea, coşmarurile pot fi un avertisment pentru dezvoltarea migrenelor. Nu in ultimul rand, medicii spun ca si meniurile bogate în grăsimi înainte de culcare sau consumul de alcool pot provoca un somn agitat, care, de multe ori, se traduce prin aparitia unor cosmaruri.