Tinitusul poate fi mai mult decât un simplu zgomot în urechi
Atenţie la sănătatea auzului!
Articol de Elena Marinescu , 19 Ianuarie 2018, 14:04
Ceva nu este în ordine atunci când urechile nu mai receptează coordonat semnalele sonore venite din mediul înconjurător, ci pur şi simplu încep să emită propriile „semnale”.Este vorba de asa-numitele tiuituri dintr-o ureche sau din ambele.
De cele mai ori, tiuitul din urechi(acufene sau tinitus, în termeni medicali) poate fi perceput la o singură ureche ori la amandoua, fără a fi influenţat de vreun factor exterior. Cel mai adesea, medicii spun ca este vorba de o cauza subiectiva, adica o afectiune a urechii interne sau externe. Alteori, pur si simplu este vorba de efectul suprasolicitarii organismului, ce se poate manifesta prin răspunsuri care nu pot fi controlate: ţiuitul urechii, spasmul pleoapelor sau contractiile musculare, care adesea trec de la sine.
Tinitusul poate fi insa produs si de expunerea la zgomote puternice si, de regula, cele mai afectate sunt persoanele care lucreaza cu utilaje grele sau cele care asculta muzica in casti cu volumul dat la maxim. Imbatranirea este o alta explicatie pentru aceasta problema, care apare in special dupa varsta de 60 de ani.
Specialistii sustin ca tratamentul implica, în general, depistarea cauzei, desi un diagnostic poate fi dificil de pus la prima vedere.Si asta pentru ca exista numeroasealteboli care se manifesta si prin tinitus, un simptom identificat la 10% din populaţia lumii. De exemplu, hipertensiunea sau tensiunea arteriala scazuta afecteaza vasele de sânge si pot cauza zgomote în urechi. La fel se intampla si in cazul hipertiroidismului, a diabetului sau a bolii Lyme. Otita medie, raceala, gripa si alergiile pot provoca si ele tinitusul.
Desi o problema grava a creierului poate determina doar rareori zgomote în urechi, medicii ne recomanda intotdeauna un consult si analize de specialitate, chiar daca in unele cazuri poate fi vorba doar de... acumularea de ceara in ureche!