Mâncarea rămasă în restaurante, la preţ redus #Finlanda
Succesul unei controversate aplicații mobile, prin care cumperi la preț redus mâncarea rămasă în restaurante.
Articol de Denisa Udroiu, 08 Februarie 2016, 13:37
Şi în Finlanda, ca şi în restul ţărilor europene, circa o treime din mâncare se aruncă. Şi asta în pofida faptului că este în creştere numărul celor săraci, care stau la coadă la mâncare gratuită dată de asociaţii.
Ştiaţi că din fabricarea unui kilogram de unt rezultă aproape 24 de kilograme de dioxid de carbon? După ce a consumat atâtea resurse – apă, căldură, furaje, aruncarea mâncării distruge şi ea mediul.
În Finlanda, resturile se recuperează în container separat, pentru a fi combustibil în centrale termice sau folosite la fabricarea compostului.
Pentru a utiliza cât mai mult din alimente, au apărut recent câteva iniţiative interesante, unele încă proiecte, altele realitate.
De pildă, iniţiativa unui grup care pune în contact restaurante şi cumpărători.
Tot asta face şi o aplicaţie care se descarcă pe telefon, pentru restaurantele cărora le-au rămas mâncare după încheierea prânzului.
În Finlanda, majoritatea restaurantelor oferă la prânz un bufet cu salate, supă, unul sau mai multe feluri calde, pâine, cafea şi ceai pentru 8 – 10 euro.
Porţiile rămase sunt vândute la jumătate de preţ.
În câteva zile s-au înscris 1500 de potenţiali clienţi şi alţi 2000 aşteaptă să le vină rândul.
O altă iniţiativă este în curs de finanţare, de recuperare a alimentelor rămase şi transformarea lor în conserve, hrană pentru animale ori compost.