Coriandru sau mirodenia- mană
Coriandru este un alt văr bun al pătrunjelului, aşadar şi al chimenului.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 21 Ianuarie 2010, 17:10
Coriandrul este un alt văr bun al pătrunjelului, aşadar şi al chimenului şi, prin urmare, le seamănă în toate.
Se mănâncă cu totul, adică ...
frunzele proaspete, pe care le puteţi pune, tocate mărunt, oriunde aţi pune frunzele de pătrunjel ...
... rădăcina, de preferat rasă, pentru că e cam lemnoasă, în salate ...
... şi fructele, adică acele bobiţe rotunde şi mărunte, dulci şi pline de aromă dumnezeiască.
Se pare, de altfel, că Dumnezeu a ales coriandrul ca să dea o înfăţişare şi un gust manei cu care i-a hrănit în pustiul Sinai pe evreii lui Moise fugiţi din Egipt – o putem citi în Biblie, în Cartea Ieşirii : „iar mana era albă ca sămânţa de coriandru, iar la gust ca turta cu miere” .
Şi, pe drept, coriandrul are puterea de a sătura. Îl poţi pune în orice şi în toate îşi lasă gustul de mană: în pâine, turtiţe şi aluaturi de tot felul, în plăcinta de spanac şi de dovleac, în salata tradiţională de legume - morcovi, ţelină şi cartofi – cu usturoi, lămâie şi ulei de măsline, în pasta de linte, fasole şi năut, în tocăniţa de ciuperci, în salatale de fructe sau în murături, cărora le dăruieşte miresmele cerului.
Se pare că esenţele lui, întrepătrunse cu cele ale usturoiului, mentei şi chimenului, sunt de neuitat.
Indienii îl folosesc în celebrul lor amestec de mirodenii garam masala, alături de chimion, cuişoare, nucşoară şi piper, iar bucătăriile mediteraneene şi asiatice se întrec să-i găsească companiile cele mai delicate.
Două idei.
1.Elixiruri care păstrează tinereţea şi ucid bacteriile:
puneţi câteva bobiţe pe jumătate zdrobite şi amestecate cu scorţişoară în vin, pe care îl face şi mai îmbătător; în lapte sau în limonadă; în iaurt sau în sucul de roşii ...
2. Umplutură pentru tartinele de dimineaţă:
pulbere de coriandru amestecată cu miere sau cu pastă de arahide şi mentă proaspătă
frunze crude sau pudră de coriandru cu unt şi brânză de capră.