Chardonnay - vinul cu gust de unt proaspăt
Chardonnay-ul este cel mai nobil şi cel mai căutat vin alb.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 27 Octombrie 2009, 12:08
Chardonnay-ul este elegant, rafinat, suav şi tandru.
Îmbrăţişarea-i e delicată şi catifelată. Sărutu-i are aroma fânului proaspăt cosit şi gustul untului proaspăt sau al mierii celei mai parfumate. Să existe vreo legătură cu tenu-i de culoarea paiului ?
Cu toate că Chardonnay-ul este sec prin excelenţă,are ceva… romantic.
Nu întâmplător şampania şi vinurile spumante se fac din struguri Chardonnay.
Răsuflarea-i parfumată te face să visezi la aromele cele mai seducătoare : scorţişoară, piper, vanilie, lămâie, floare de portocală, liliac, crin, petală de trandafir, pere coapte sau coacăze … după ţinutul care i le-a dăruit.
Această răsuflare i-o simţi cel mai bine alături de: caşul de capră, de brânzeturile moi si untoase, de salata de spanac, de ridichi sau de rucola, cu brânză afumată, cu parmezan sau cu măsline.
Şi, desigur, alături de carnea albă, de peşte sau de fructele de mare.
Atenţie: veţi găsi şi Chardonnay demisec sau demidulce, ba chiar minunatul Chardonnay de Dobrogea, care e dulce. Degustaţi-le şi alegeţi-l sau alegeţi-le pe acela sau pe acelea la care vă îndeamnă instinctul. Nu veţi greşi.