Banana, un fruct sănătos pe timp de iarnă
O substanta conţinută în banane duce la îmbunătăţirea atenţiei şi a reflexelor
Articol de Elena Marinescu , 18 Ianuarie 2018, 20:02
Suntem in plina iarna si, daca simtiti nevoia de ceva dulce, puteti alege o gustare delicioasa – un fruct, care nu tine cont de anotimpuri – banana. Mai ales ca un studiu a descoperit ca acest fruct contine o substanta care ne ajuta sa ne concentram mai bine.
In urma unei experiment realizat de cercetători olandezi, s-a demonstrat că tirozina – un aminoacid continut în banane - duce la îmbunătătirea atentiei si a reflexelor. Desi are doar 100 de calorii, o banana poate fi o sursa bogata de de vitamine si minerale.
Specialistii spun ca bananele au efect de echilibrare nervoasa si fac bine in starile de stres, in depresii si astenie. De asemenea, bananele mancate intre mese cresc nivelul de zahar in sange si inlatura oboseala. Cercetatorii au descoperit ca cine mananca banane in mod regulat isi reduce riscul de infarct cu pana la 40%.
Deoarece contine 467 mg de potasiu si doar un milligram de sodiu, o banana pe zi ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale si ne protejeaza impotriva ateroscrelozei. Bananele mai contin si fier, ele fiind ideale in anemie atat la copii, cat si la varstnici. Nu in ultimul rand, aceste fructe exotice ajuta si persoanele care vor sa renunte la fumat. Si asta datorita vitaminelor A, C, B6 si B12 continute in banana, care fac mai usor de suportat lipsa nicotinei.
In plus, banana este folosita ca hrana dietetica impotriva dereglarilor intestinale. Totodata, neutralizeaza aciditatea gastrica si actioneaza ca un laxativ usor. Atentie insa! Din cauza continutului ridicat de carbohidrati si zaharuri, bananele sunt contraindicate diabeticilor!
Prajitura dietetica cu banana:
Ingrediente:
2 oua
½ cana de faina
½ cana de zahar
½ unt
¼ lingurita de praf de copt
2 banane- piure
Mod de preparare:
Bateti untul cu zaharul pana rezulta o crema si adaugati ouale, piureul de banane si 3 linguri de apa. Adaugati faina, praful de copt si un varf de sare. Se amesteca pana obtineti o compozitie omogena pe care o varsati intr-o tava. Se pune la cuptorul incins, pentru 50 de minute. Se portioneaza si se serveste rece.