TOXAPEL poate salva viaţa copilului dumneavoastră
021-210-62-82 sau 021-210-61-83 - acestea sunt numerele de telefon la care puteţi afla rapid ce să faceţi în cazul în care copilul a înghiţit o substanţă toxică.
Articol de Lavinia Vasiliu, 25 Martie 2016, 14:40
Aţi sunat la Toxapel! Apelul dumneavoastră va fi preluat cât mai repede posibil. Până atunci, vă rugăm răspun...
La telefon răspund rapid medicii de gardă de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Pentru că prima jumătate de oră de la înghiţirea unei substanţe toxice este esenţială.
Rapiditatea administrării antidotului hotărăşte evoluţia ulterioară a unei intoxicaţii. Dacă părinţii vor şti să apeleze la terapia antidot, lucrurile vor evolua mult mai uşor pentru copilul respectiv.
Cele mai frecvente intoxicaţii sunt cele de la grupa de vârstă 1 – 5 ani, intoxicaţiile accidentale, micuţii descoperă tot felul de substanţe toxice prin casă, detergenţi, chiar soda caustică, antigel, plante şi medicamentele din geanta bunicii, mai ales cardiotrope şi antidepresoare.
Tratamentul pe care îl indică specialiştii Toxapel va determina o însănătoşire mult mai rapidă, decât un tratament care va începe după două ore, când copilul ajunge într-un departament de primiri urgenţe, pentru că absorţia substanţei toxice se produce în prima oră.
La siropul de paracetamol, de exemplu, care se înghite accidental cel mai frecvent de către copii, există antidotul acetilcisteină, pliculeţele care se dau pentru tuse. Administrate imediat copilului, acestea vor interfera, în prima jumătate de oră, cu paracetamolul. După jumătate de oră, deja siropul s-a absorbit şi urmează ca medicii să trateze forma gravă a intoxicaţiei, hepatita toxică foarte gravă.
Aceste intoxicaţii cu paracetamol sunt din ce în ce mai frecvente în România şi există riscul de a avea foarte mulţi copii cu hepatite toxice severe, fiindcă nu se ştie de existenţa acestui antidot.
Serviciul Toxapel funcţionează în România de peste 20 de ani, 24 din 24 de ore, pentru întreg teritoriul României, numere cu tarif normal.
Sunt în jur de 20.000 de solicitări anual. Sună aici nu doar părinţii, dar şi medicii pentru care se furnizează protocoale de tratament.
Aceste informaţii au fost oferite pentru emisiunea „La dispoziţia dumneavoastră” de către profesor doctor Coriolan Ulmeanu, şeful departamentului toxicologie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” şi iniţiatorul proiectului Toxapel.
Din păcate, nu se reuşeşte o colaborare cu Ministerul Sănătăţii în privinţa unui program naţional de antidoturi, prin care să avem la îndemână, în toate spitalele din ţară, antidoturi. Eforturile sunt făcute de departamentul de toxicologie, aprovizionarea făcându-se prin Fundaţia Toxapel.
Medicii fac un apel şi la părinţi să susţină Fundaţia Toxapel.