Prăjitură cu iaurt şi fructe de pădure
Reţetele pentru copii mofturoşi sunt "La dispoziţia dumneavoastră", de la 20.45, în fiecare luni seară
Articol de Lavinia Vasiliu, 18 Aprilie 2016, 18:45
Ingrediente:
- 5 foi gelatină
- fructe de pădure, congelate sau proaspete
- 350 g iaurt grecesc, cu 10% grăsime
- 150 ml de smântână, din care facem frişcă
- 200 g zahăr pudră şi un plic de zahăr vanilat
- un pachet de pişcoturi
- fructe proaspete pentru decor.
Iarăşi am improvizat un desert simplu, delicios, arătos, fără coacere şi care a avut succes la copiii mei mofturoşi! O prăjitură cu iaurt şi fructe de pădure.
Nu pot să vă spun cum mi-a crescut mândria şi încrederea în abilităţile mele de bucătăreasă de... mici bijuterii.
Gătesc destul de des ceva dulce, pentru că nu prea cumpăr prăjituri, bomboane sau alte deserturi. Şi atunci, mă străduiesc ca ceea ce gătesc să intre în categoria sănătos, cât mai rar prăjit, cu o cantitate rezonabilă de zahăr, dacă se poate – folosesc miere, şi niciodată creme la plic sau alte... ajutoare.
Ei, bine, acum am avut nevoie, cu inima strânsă, de gelatină. Adică E 441. Care, de altfel, se găseşte în jeleuri, în foarte multe alimente si medicamente, deci este cam greu de ocolit. Din informaţiile găsite pe internet, cică n-ar fi nocivă decât în cantităţi foarte mari. Nu sunt eu chiar convinsă, dar decât să mă apuc de fiert oase, ca să iasă o gelatină, am preferat să cumpăr un plic. Am acoperit 5 foi cu apă rece, aşa cum spuneau instrucţiunile.
Pentru că aveam fructe de pădure congelate, le-am pus mai devreme pe acestea să se decongeleze bine, într-o sită, pentru a se scurge sucul. Puteţi folosi fructe proaspete, dacă vreţi, sau din compot, tăiate cubuleţe şi feliuţe. Pentru că formele asimetrice arată mai bine.
Şi ne apucăm de treabă. Amestecăm iaurtul cu zahărul. Punem apoi zahărul vanilat şi fructele.
Gelatina o topim la baie de aburi. Preparăm frişca şi punem 2 – 3 linguri în gelatina care s-a răcit, pentru a nu se forma cocoloaşe. Apoi amestecăm cu restul de frişcă şi cu iaurtul cu fructe.
Într-o formă de chec, sau rotundă, de tort, cum vă place, punem folie alimentară şi turnăm compoziţia. Deasupra aşezăm pişcoturile, unul lângă altul cu faţa în jos, pentru că vor deveni baza prăjiturii. Nu le-am însiropat, deoarece se înmoaie suficient de la cremă.
Iarăşi, dacă vreţi, puteţi pune două straturi de pişcoturi, alternate cu crema.
Şi prăjitura este gata, după ce va sta o noapte la frigider. O răsturnăm cu atenţie pe un platou, ornăm cu fructe şi... poftă bună!