Jurnal Militar din 30.05.2015
Exerciţiile Platinum Eagle 15, Combined Resolve 4, Trident Poseidon şi Sarmis 15; Ziua căştilor albastre, Ziua Rezervistului, Ziua Blibliotecii Militare
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 02 Iunie 2015, 11:57
Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Vom fi şi astăzi împreună, în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi, aşa cum facem în fiecare sâmbătă dimineaţă, despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, exerciţiile Platinum Eagle şi Sarmis 15, Ziua rezervistului militar şi Ziua internaţională a trupelor ONU de menţinere a păcii.
Cum însă în această săptămână, armata a intervenit în sprijinul populaţiei afectată de inundaţii în localităţi din judeţele Sălaj şi Satu Mare, începem "Jurnalul militar" cu acest subiect. Ofiţerul de relaţii publice al Centrului Naţional Militar de Comandă, maior Viorica Sabie, a făcut o sinteză a acţiunilor din ultimele zile.
Viorica Sabie: Am participat la coordonarea a cinci misiuni, numai în această săptămână, până în acest moment. Prima misiune a avut loc în judeţul Sălaj, miercuri, 27 mai, unde 17 militari, cu cinci mijloace tehnice, aparţinând Batalionului 317 sprijin logistic din Zalău, au intervenit în localitatea Surduc pentru ajutorarea populaţiei grav afectate de inundaţii.
AUDIO: Jurnal Militar din 30.05.2015 -
Misiunea a fost continuată şi joi, 28 mai, de către alţi 17 militari, cu patru mijloace tehnice, care au intervenit în sprijinul cetăţenilor din Surduc, unde au transportat cu o cisternă apă potabilă pentru aprovizionarea populaţiei. Tot joi, 28 mai, 18 militari, cu trei mijloace tehnice, din Batalionul 315 Artilerie de la Şimleul Silvaniei, au acţionat în sprijinul populaţiei la deblocarea căilor de comunicaţii din localitatea Derşida, judeţul Sălaj. Totodată, 15 militari de la Batalionul 52 Geniu au acţionat cu două mijloace tehnice în localitatea Moftin, judeţul Satu Mare, pentru consolidarea digului râului Crasna.
În localitatea Derşida, judeţul Satu Mare, au acţionat 14 militari şi două mijloace tehnice de la Batalionul 316 Asigurare Date Şimleul Silvaniei pentru evacuarea bunurilor şi sprijinirea populaţiei pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din gospodăriile afectate, iar în localitatea Surduc, judeţul Satu Mare, au acţionat 17 militari şi trei mijloace tehnice, printre care şi o autocisternă aparţinând Batalionului 317 Sprijin Logistic din Zalău pentru aprovizionarea cu apă potabilă a populaţiei din localitate şi evacuarea bunurilor din gospodăriile afectate.
Per total, până în acest moment, aproximativ 100 de militari, cu peste 20 de mijloace tehnice, au acţionat în cele trei zile în sprijinul cetăţenilor afectaţi de inundaţii din judeţele Sălaj şi Satu Mare. Armata României este permanent pregătită cu personal şi mijloace tehnice să intervină în toate zonele ţării, la solicitarea autorităţilor locale.
Realizator: Maior Viorica Sabie, ofiţerul de relaţii publice al Centrului Naţional Militar de Comandă.
Realizator: Două dintre exerciţiile multinaţionale întrunite desfăşurate în această perioadă în ţară, Platinum Eagle şi Sarmis 15, au avut programată marţi ziua distinşilor vizitatori. Are amănunte Andreea Popescu.
Reporter: Modulul anual de pregătire Platinum Eagle 15 din cadrul exerciţiului multinaţionale Black Sea Rotational Force 15 a avut programată marţi dimineaţă în Poligonul de la Babadag din judeţul Tulcea, Ziua distinşilor vizitatori. Printre participanţi s-au numărat şeful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.
Mircea Duşa: Cred că aceste exerciţii sunt binevenite, sunt multe în acest an, sunt şi exerciţii care nu s-au făcut de foarte mult timp. Militarii români care participă la acest exerciţiu au făcut zilele trecute o misiune de trecere a Dunării pe un pod de pontoane. M-a informat comandamentul militar că din 2008 nu s-au mai organizat astfel de exerciţii.
Reporter: La Platinum Eagle, modul încheiat joi, s-au instruit în comun 750 de militari din Brigada 1 Mecanizată Argedava, precum şi structuri în sprijin din forţele aeriene şi navale, împreună cu militari din Bulgaria şi din corpul Infanteriei Marine a SUA dislocaţi în Europa. Comandantul Brigăzii 1 Mecanizată, colonelul Vlad Gheorghiţă:
Vlad Gheorghiţă: Ne-am atins obiectivele exerciţiului, am folosit timpul la dispoziţie pentru a ne pregăti, pentru a ne instrui şi pentru a împărtăşi experienţe comune şi proceduri de operare comune. În spatele tuturor acestor exerciţii se află şi o logistică extraordinară. Vreau să mulţumesc pe această cale tuturor structurilor implicate în organizarea şi desfăşurarea exerciţiului.
Reporter: Tot marţi, după amiază, însă, în Poligonul Cincu din judeţul Braşov, de data aceasta, a fost organizată Ziua distinştilor vizitatori a exerciţiului multinaţional întrunit Sarmis 15, eveniment la care au asistat oficialităţi locale şi naţionale, în frunte cu ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.
Mircea Duşa: Urmărim prin aceste exerciţii creşterea capacităţii operaţionale a Armatei Române, creşterea capacităţii de reacţie şi a forţei de reacţie a Armatei Române, în cooperare cu partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană. În primul rând, asigurăm pregătirea şi instruirea militarilor români. Toate exerciţiile sunt costisitoare, de exemplu, muniţia folosită de aviaţie este costisitoare, o rachetă din aceasta trasă de aviaţie costă în jur de 180.000 de euro. Am tras două.
Reporter: Exerciţiul multinaţional întrunit Sarmis 15 face parte din seria activităţilor de instruire în comun ce se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei Atlantic Resolve. La el participă 1.500 de militari, cu aproximativ 200 de mijloace de luptă, din Canada, Marea Britanie, SUA şi România.
Forţele terestre române participă cu personal din comandamentul Diviziei II Infanterie şi din Brigada 2 Vânători de Munte, sprijiniţi de militari şi tehnică din forţele aeriene române. Sarmis 15 se va încheia săptămâna viitoare, pe 6 iunie.
Realizator: Andreea Popescu, mulţumesc. Un alt exerciţiu multinaţional, Romanian Trident 2015, s-a încheiat joi. Organizat de Statul Major General, exerciţiul a avut scopul de a certifica forţele Armatei Române destinate pentru forţa de reacţie rapidă a NATO, ce urmează să devină operaţională în 2016.
Componenta navală a exerciţiului s-a numit Trident Poseidon şi a implicat 12 nave militare româneşti, un distrugător american şi un dragor maritim din Bulgaria, în total, aproximativ 1.500 de militari care au acţionat în această săptămână în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Cu detalii, directorul exerciţiului naval, comandorul Mihai Panait.
Mihai Panait: Tema exerciţiului a fost constituirea şi operaţionalizarea unui grup naval naţional - Romanian Task Group - pentru o misiune sub comandă NATO. Scenariul exerciţiului a conţinut ameninţări simetrice şi asimetrice, s-a dezvoltat gradual, de la simplu la complex, în centru fiind escaladarea treptată a unei crize politico-militare.
Acţiunile pe mare au cuprins demonstraţii de forţă, trageri de luptă, acţiuni de minare, acţiuni de luptă contra minelor, acţiuni de respingere a atacului navelor de luptă inamice şi a aviaţiei inamice, urmărirea şi atacul submarinului inamic. Ca obiective importante îndeplinite pe timpul exerciţiului Trident Poseidon 2015, aş dori să subliniez certificarea forţelor pentru Fregata "Regina Maria", dragorul maritim Sublocotenent "Alexandru Axente", un grup de scafandri EOD şi, de asemenea, ofiţerii de Stat Major pentru NRF 2016.
Este un exerciţiu foarte important, pentru că am continuat să ne dezvoltăm, să ne testăm procedurile de acţiune în comun, interoperabilitatea cu partenerii din NATO fiind foarte importantă.
Realizator: Comandorul Mihai Panait, directorul exerciţiului Trident Poseidon 2015. Ultimul exerciţiu despre care vorbim în "Jurnalul militar" de astăzi este Combined Resolve IV, alături de cei 250 de militari din Batalionul 151 Infanterie, care participă la exerciţiul multinaţional desfăşurat la Centrul de Instruire din Hohenfels. În Germania se află şi colegul nostru de la Redacţia militară Radio-tv Iaşi, Adrian Gâtman, care ne-a transmis următoarea corespondenţă:
Reporter: Suntem în perioada de vârf a exerciţiului Combined Resolve IV. Militarii Batalionului 151 Infanterie. Alături de cei ai celorlalte 12 state prezente aici, se află în etapa force-on-force, adică o confruntare după un scenariu special creionat pentru acest exerciţiu. Timp de opt zile, 24 de ore din 24, participanţii la exerciţiu planifică şi desfăşoară o gamă largă de operaţii terestre, atât clasice, cum sunt cele ofensive sau de apărare, dar şi de sprijin şi stabilitate, utilizate îndeosebi pe timpul misiunilor din teatrele de operaţii.
Gherase Vlas: Sunt sublocotenentul Gherase Vlas şi sunt comandantul Plutonului II Infanterie. Aici este un poligon de instrucţie imens, unde putem desfăşura orice tip de activitate, atât noi, singuri, cu structura noastră, dar şi împreună cu partenerii pe care îi avem aici, alături de noi, cu care ne instruim împreună.
Constantinescu Claudiu: Locotenent Constantinescu Claudiu, comandantul Plutonului I Infanterie din /.../ de Infanterie. A fost destul de greu, a trebuit să ne mişcăm, în ascuns, o lungă porţiune pe jos, mascaţi, pentru a nu fi identificaţi de către inamic. Am avut o parte necunoscută a misiunii, pe care a trebuit să o adaptăm. Am reuşit să facem acest lucru. Informaţiile pe care le-am avut despre inamic au fost foarte bune.
Reporter: Scenariul exerciţiului Combined Resolve IV este pus în scenă de instructorii centrului de la Hohenfels. Aceştia urmăresc, totodată, şi modul în care trupele îşi execută misiunile.
Andrew Donoso: Sunt căpitanul Andrew Donoso, observator şi instructor la Centrul Muntinaţional de Instruire. Încercăm să facem aceste instruiri cât mai apropiate de situaţiile reale. Avem simulatoare şi o întreagă echipă care lucrează pentru a crea scenarii asemănătoare unei lupte adevărate. Poligonul de la Hohenfels oferă o multitudine de provocări pentru unităţile care vin aici. Este un loc foarte dificil şi, tototdată, provocator.
Reporter: Din Centrul Multinaţional de Instruire de la Hohenfels, Germania, ne-a transmis maiorul Adrian Gâtman.
Realizator: Mulţumesc. "Jurnalul militar" continuă. Facem acum loc celor de la Direcţia 5, după care vom vorbi despre Ziua Rezervistului Militar, despre Ziua trupelor ONU de menţinere a păcii şi despre cea de-a 155-a aniversare a Bibliotecii Militare Naţionale.
Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar". Duminică, 31 mai, este Ziua Rezervistului Militar. Cu acest prilej, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere "Alexandru Ioan Cuza" a organizat, ieri, o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din capitală şi o adunare solemnă la Palatul Cercului Militar Naţional.
Acţiuni similare s-au desfăşurat şi în marile garnizoane din ţară. Pentru Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, sărbătoarea de anul acesta are însă o triplă semnificaţie.
Ion Ganea, general maior în rezervă, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere "Alexandru Ioan Cuza": La 31 mai, asociaţia noastră aniversează împlinirea a nouă decenii de la constituirea Societăţii Ofiţerilor de Rezervă din România proveniţi din activitate, care a fost constituită în anul 1925, desfiinţată abuziv în 1948 şi reînfiinţată în 1990, prin actuala structură.
Tot la 31, sărbătorim 25 de ani de la reluarea tradiţiei asociative a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, tot la 31 aniversăm împlinirea a cinci ani de la instituirea Zilei Rezervistului Militar, prin hotărâre de guvern, pe care a iniţiat-o biroul asociaţiei noastre.
Avem 47 de filiale judeţene şi şase de sector, cinci asociaţii afiliate, patru cu care colaborăm, cum este Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război şi avem şapte din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu care, pe bază de protocol, avem de asemenea relaţii de colaborare. Suntem o asociaţie provenită din sistemul de apărare. Noi ne-am format în armată şi sunem întotdeauna alături de camarazii noştri tineri.
Realizator: Generalul maior în rezervă Ion Ganea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere "Alexandru Ioan Cuza". Şi din partea noastră, a rezerviştilor militari, multă sănătate şi La mulţi ani! Ascultaţi "Jurnal militar". Trecem la un alt subiect: 29 mai este Ziua internaţională a trupelor ONU de menţinere a păcii, aşa-numitele "Căşti albastre", o zi în care-i omagiem pe cei aflaţi în misiuni internaţionale de menţinere a păcii şi totodată, o dedicăm memoriei celor care şi-au sacrificat viaţa în astfel de operaţiuni.
Anul acesta, Ziua trupelor ONU de menţinere a păcii s-a sărbătorit într-un context special pentru organizaţie şi pentru noi, românii, 2015 fiind anul în care se împlinesc 70 de ani de la crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi 60 de ani de la aderarea României la această organizaţie.
Consilierul militar al Misiunii Permanente a României la ONU, colonelul Lucian Andrei, ne-a vorbit despre participarea militarilor români la misiunile Căştilor albastre.
Lucian Andrei: Participarea militarilor Armatei României la misiunile de menţinere a păcii a demarat în 1991 prin trimiterea a zece observatori militari în cadrul misiunii ONU de observare în Irak şi Kuweit, urmaţi apoi de dislocarea unui spital militar de campanie.
După 1996, efortul participării a fost redefinit prin introducerea în misiuni a unităţilor de infanterie, geniu, poliţie militară sau a structurilor de operaţii psihologice, informaţii sau CIMIC. Astfel, participarea României cu efective aparţinând Ministerului Apărării Naţionale a crescut substanţial, ajungând la o cifră totală de peste 900 de militari prin implicarea în operaţiunile ONU din Somalia, Angola, Kosovo, Rwanda, iar în perioada '95-'97 România a fost situată pe poziţiile 8-12 din 75 de state membre contributoare cu trupe la misiunile de menţinere a păcii.
În cei peste 20 de ani de participare, România a dislocat mai mult de 10.000 de militari în 17 misiuni de menţinere a păcii derulate de ONU. În prezent, contribuţia României la operaţiunile conduse nemijlocit de ONU este de 96 de participanţi, ocupând locul 71 din 122 de state membre contributoare.
Astfel, Ministerul Apărării Naţionale participă, în prezent, la şase operaţiuni de menţinere a păcii din cele 17 derulate de ONU. În acest moment aniversar, trebuie să comemorăm jertfa personalului militar, de poliţie şi civil care şi-a pierdut viaţa în misiunile de pace de-a lungul timpului. Numai în anul 2014, 126 de militari şi-au pierdut viaţa, iar 41 în anul 2015.
Din partea întregului personal al Misiunii Permanente a României la ONU, inclusiv a doamnei ambasador Simona Miculescu, un gând de recunoştinţă pentru efortul deosebit pe care îl depun pentru îndeplinirea misiunilor în condiţii dificile, aprecierea pentru înaltul profesionalism al militarilor români, indiferent de funcţiile pe care aceştia le îndeplinesc: ofiţeri de stat major, observatori militari sau ofiţeri de legătură, precum şi misiune uşoară în continuare şi să se întoarcă sănătoşi acasă!
Realizator: Colonelul Lucian Andrei, consilierul militar al Misiunii Permanente a României la Organizaţia Naţiunilor Unite. Le dorim şi noi camarazilor din trupele ONU de menţinere a păcii misiune uşoară. Şi iată-ne ajunşi la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi, aniversarea Bibliotecii Militare Naţionale.
Instituţie cultural-ştiinţifică şi educaţională de interes naţional a Armatei României, Biblioteca Militară Naţională, una dintre cele mai vechi Biblioteci Militare din Europa, a sărbătorit luni, 25 mai, 155 de ani de la înfiinţare.
Liviu Vişan, şeful Compartimentului de Completare Colecţie a Bibliotecii: Înainte de a intra în câteva amănunte aş vrea să-i salutăm cu respect, milităreşte, pe ascultătorii emisiunii şi să le adresăm invitaţia de a ne trece pragul la o lectură. Biblioteca are colecţii valoroase de carte veche, lucrări de referinţă adunate de-a lungul a peste un secol şi jumătate de existenţă.
Sunt lucrări nu doar din domeniile ştiinţelor militare, colecţii având un caracter enciclopedic. Colectivul de specialişti a aniversat din punct de vedere ştiinţific acest eveniment prin editarea a două lucrări, o monografie în care veţi găsi istoria de 155 de ani a Bibliotecii, o istorie interesantă, zbuciumată, cu multe momente agitate pe parcursul celor două războaie mondiale şi al schimbărilor de regim, deci această monografie şi o culegere de studii de biblioteconomie aplicată pentru bibliotecile din Ministerul Apărării Naţionale.
Vă adresăm aşadar invitaţia să ne vizitaţi biblioteca, mai ales că este situată în centrul capitalei, în Palatul Cercului Militar Naţional, are deci o poziţionare strategică, cum se spune în armată, o poziţie privilegiată. Vitrinele cu cărţi dau spre Bulevardul Regina Elisabeta, sunt permanent sub ochii trecătorilor.
Realizator: Liviu Vişan, şeful Compartimentului de Completare Colecţie al Bibliotecii Militare Naţionale. La Mulţi Ani şi din partea noastră colegilor de la Biblioteca Militară Naţională.
Şi aici Jurnalul Militar a ajuns la final. Vă reamintesc şi că astăzi, de la 11 şi 30 de minute, pe Antena Satelor, puteţi asculta o nouă ediţie a emisiunii "Feciori la Oaste"
Mâine de la 9 şi 30 de minute, pe TVR 1, puteţi viziona "Pro Patria" iar "Observatorul Militar" se poate citi pe net la adresa www.presamil.ro. Emisiunile noastre le puteţi reasculta pe pagina de web România Actualităţi, în secţiunea Emisiuni - căutaţi "Jurnal Militar" şi pe pagina noastră de facebook "Ora Armatei". La Radio România Actualităţi începe, la 9 şi 30 de minute "Deschis în Weekend", la microfon va fi ca de obicei Costin Enache. Mulţumindu-vă pentru atenţia acordată, vă las acum cu Bryan Adams - Summer of 69. Eu sunt Bogdan Silviu Răducan şi până data viitoare - rămâneţi cu bine!