Realizator: Ca în fiecare sâmbătă vă aduc, dimineaţa, la RRA, o producţie marca "Ora armatei", cu o dimineaţă înainte de Ziua Armatei şi de aceea o parte din subiectele pe care le-am pregătit sunt în legătură cu momentul aniversări armatei, o aniversare care vorbeşte despre însăşi istoria României, o istorie care din secolul I şi până în al XX-lea s-a scris cu arma în mână, iar arma a fost mereu în mâna fiecărui tânăr aflat din vreme în vreme sub comanda marilor domnitori şi comandanţi, de la Decebal, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, ori Carol I, tânăr care a fost de fiecare dată acelaşi fiu al oamenilor acestui pământ de la Dunăre la Carpaţi, băieţi vrednici care au lăsat gospodăria şi familia ca să apere ideea de ţară şi de naţiune. Să-i păstrăm pe toţi eroii care au cazut la datorie pentru ca noi şi toţi cei dinaintea noastră să mergem mai departe, să-i păstrăm pe toţi în gândurile şi inimile noastre. Mai toate subiectele vor fi în legătură cu ziua de mâine, 25 octombrie, când se împlinesc 71 de ani de la eliberarea Careiului, o bătălie a Armatei Române de eliberare a teritoriului ţării de trupele hitleriste şi hortiste, iar în ani de după război, 25 octombrie a devenit prin lege Ziua Armatei. Armata română, o armată cum poate cea mai interesantă şi dramatică, dar şi glorioasă istorie din Sud-Estul Europei, o armată din sângele căreia România şi-a câştigat independenţa la 1877, ţara s-a reîntregit la 1918 şi a scăpat aproape întreagă după cel de-Al Doilea Râzboi Mondial. În 1945, deşi acoperită de glorie, luptând până în Munţii Tatra şi la porţile Vienei, cu generali, ofiţeri şi şubofiţeri bine pregătiţi, căliţi într-un război cu peste 150 de mii de morţi şi de răniţi doar de pe frontul de Vest, dintre care cei mai mulţi au fost soldaţi. În fine, după toate aceste încercări şi jertfe, începând cu 1946, armata regală a fost epurată în mod grosolan de ocupanţii ruşi, care nu puteau instaura regimul comunist cu o armată puternică, formată din oameni verticali. Înainte de a intra în subiectele de actualitate, merită o trecere prin datele statistice ale momentului 25 octombrie 1944.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 24.10.2015 /player.php?file=104497&p=&player=3">Eliberarea teritoriului naţional în toamna lui 1944 a fost obţinută prin lupta a peste 520 de mii de miliari români, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind prin noi jertfe şi sacrificii la marea victorie, obţinută la 9 mai 1945, victorie care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Ofensiva pentru eliberarea părţii de nord a României a fost începută la 9 octombrie 1944, a fost inclusă în operaţiunea ofensivă Debreţin, planificată şi condusă de Înaltul Comandament Sovietic, obiectivul acesteia fiind atinse în data de 25 octombrie 1944, când a fost eliberată acea parte de ţară - localităţile Carei şi Satu Mare au fost atunci eliberate. Semnificaţia victoriei este dată de eliberarea teritoriului naţional, ocupat temporar în urma Dictatului de Viena, din 30 august 1940. Primul subiect de pe agenda "Jurnalului militar" de astăzi este legat de felul în care Ziua Armatei Române este reliefată în străinătate. Ataşaţii apărări au organizat sărbătorirea Ziua Armatei Române în 20 de capitale ale lumii. Amintesc aici: Washington, Chişinău, Londra, Saraevo, Moscova, Kiev, Berlin, Budapesta şi, sigur, lista este lungă până la numărul celor 20 de oraşe. Şeful Serviciului Ataşatură a Apărării, colonelul Ioan Popescu, ne trece în revistă câteva dintre evenimentele organizate în această perioadă de către diplomaţii militari români.
colonel Ioan Popescu: Depuneri de coroane şi slujbe religioase la monumentele eroilor români de la: Chişinău, Ţiganca, Brîno, Sofia, Saraevo, Bruckneudorf şi Zomereik. Expoziţii fotografice cu imagini privind participarea Armatei României la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii la: Berlin, Beijing, Londra, Ankara, Paris şi Tirana. Miniexpoziţii documentare pentru promovarea Forţelor Armate ale României la: Roma, Atena, Belgrad, Viena, Lisabona şi Madrid. O expoziţie de fotografie cu tema "Istoria uniformelor militare româneşti de la 1830 şi până în prezent", organizată cu sprijinul Institutului Cultural România la Varşovia.
O ceremonie oficială de inaugurare a Cimitirului de onoare românesc la Rososka, în regiunea din regiunea Volgograd, fostă Stalingrad din Federaţia Rusă, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în lupta de la Stalingrad, organizată pe data de 25.10.2015, începând cu ora 10:00. Un ceremonial militar la Cimitirul Eroilor Români din Rákoskeresztúr din Budapesta, la care participă detaşamentul militar român, condus de locţiitorul comandantului Diviziei 4 GEMINA, general de brigadă Adrian Ciolponea, tot în data de 25.10.2015. La activităţile sus menţionate participă reprezentanţi ai autorităţilor militare şi civile din ţările de acreditare, precum şi cei ai comunităţii diplomatice. Folosesc acest prilej pentru a vă informa despre faptul că este o tradiţie ca Serviciul Ataşatura Apărării să organizeze acţiuni complexe în străinătate pentru sărbătorirea Zilei Armatei României, moment important al activităţii de reprezentare, precum şi pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare militare, derulate la nivelul MApN. Realizator: Dintre toate cele pe care le-a enumerat colonelul Popescu, şeful Serviciului Ataşatura Apărării, este de salutat faptul că de mai bine de 70 de ani avem un cimitir al Eroilor Români căzuţi la Stalingrad. Aflăm aceasta şi de la colonelul Ion Tălpău, directorul Oficiului Naţional "Cultul Eroilor". Ion Tălpău: Pentru ziua de 25 octombrie, începând cu ora 10:00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut instituţia noastră a pregătit o ceremonie de depunere a două urne cu pământ aduse din două localităţi din fosta regiune Stalingrad, de pe teritoriul Federaţiei Ruse. În cele două localităţi din Federaţia Rusă şi-au pierdut viaţa 223 de militari, la care se adaugă alţi 30 de militari decedaţi ulterior. Tot duminică, 25 octombrie, se va desfăşura Ziua Porţilor Deschise la Memorialul Eroilor Neamului. Cu acest prilej, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a pregătit o expoziţie cu fotografii, ilustrând cimitire şi operele comemorative de război româneşti, din Al Doilea Război Mondial din ţară şi din străinătate./pvelisar
Realizator: Aflam în minutele următoare cum arată Armata Română modernă. Sigur, nu se poate afla pe de-a întregul dintr-un interviu sumar de la radio, dar vă invit să citiţi interviul integral cu şeful Statului Major General, generalul loc. Nicolae Ciucă în publicaţia săptămânală a Armatei " Observatorul militar", care a apărut miercuri. Vă invit acum să ascultăm un fragment din interviul mai larg, realizat de redactorul şef al ziarului Armatei, istoricul col.Florin Şperlea.
Nicolae Ciucă, general locotenent: În afara cunoscutului proiect şi aproape finalizat, urmând să îl implementăm, mă refer aici la programul avion multirol F 16, care va avea implicaţii deosebite în tot ceea ce înseamnă inclusiv sistemului de învăţământ în cadrul Forţelor Aeriene şi practic o nouă filosofie a planificării şi executării misiunilor aeriene, avem în vedere o nouă abordare pe tot ceea ce înseamnă implementarea unei noi concepţii de comandă şi control, unei noi concepţii de conducere, care cu certitudine va fi agregată ultimelor evoluţii în tehnica de comunicaţii şi în tot ceea ce înseamnă instrumentarul acesta al arhitecturii de conducere.
De asemenea, avem o preocupare aparte pentru tot ceea ce înseamnă achiziţia de echipamente pentru sistemele de informaţii, supraveghere şi avertizare timpurie la toate nivelurile, pe toate palierele artei militare, de la cel strategic până la cel operativ şi tactic. Concomitent, în funcţie de resursele pe care le vom avea la dispoziţie, iar aici doresc să menţionez că avem mare încredere şi ne bazăm întreaga noastră planificare pe următorii zece ani într-o predictibilitate de 2% din PIB Pentru Ministerul Apărării Naţionale, care se va reflecta, cu certitudine, în tot ceea ce înseamnă o proiecţie multianuală a achiziţiei de echipamente şi tehnică modernă. Inclusiv partea aceasta de forţe navale, forţe terestre vor fi beneficiarii programelor majore de înzestrare. Este cât se poate de important ca toate aceste solicitări ale noastre să se bazeze pe o analiză cât se poate de profundă şi, de asemenea, pe o viziune care să ne permită ca tot ceea ce noi gândim acum să se dezvolte nu numai până în anii 2026-2027, deci în următorii 10 ani, ci să aibă continuitate până cel puţin în anii 2035-2040. Realizator: Vă reamintesc, interviul integral cu generalul Nicolae Ciucă poate fi citit şi online pe site-ul presamil.ro, acolo unde este postat "Observatorul militar". A amintit gen.Ciucă, mai devreme despre înzestrare, inclusiv în ceea ce priveşte Forţele Navale. Amintesc acum, Forţele Navale au aniversat săptămâna aceasta 155 de ani de la înfiinţare. De asemenea, merită subliniată istoria glorioasă a Forţelor Navale, mai ales în cel de-al Doilea Război Mondial şi dacă este să venim în prezent, avem o marină militară cu oameni foarte bine pregătiţi, mai puţin înzestrată decât marinele superputerilor militare, dar Forţele Navale Române sunt perfect interoperabile cu cele din armatele NATO.
Dacă tot am vorbit despre NATO şi interoperabilitate, vă invit să ascultăm veştile din Afganistan, mai precis un scurt interviu de Ziua Armatei pe care Radu Mureşan ni l-a transmis de acolo din teatrul de operaţii, unde starea militarilor noştri este bună. Îi salutăm pe această cale, ştim că ne ascultă pe Internet. Să ascultăm şi noi interviul. Reporter: Prezenţi de fiecare dată la Carei, la Cluj-Napoca, la Bucureşti sau acasă, la Dej, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe sau Vatra Dornei, de data aceasta Dragonii celebrează Ziua Armatei la peste 4.000 de kilometri de casă, în Afganistan. Colonel Sorin Panait, seniorul naţional reprezentativ.
Sorin Panait: Păstrăm un gând pios pentru militarii care au căzut în teatrele de operaţii şi urăm, în acelaşi timp, tuturor celor rămaşi acasă şi celor care sunt în teatrele de operaţii, misiune uşoară, sănătate multă şi succese în viaţă. La mulţi ani Armatei României!
Realizator: Am ajuns şi la ultima bornă de pe agenda "Jurnalului militar" de astăzi, 24 octombrie 2015, adică la ultimul subiect şi chiar dacă poate părea o mostră de limbă de lemn ce am spus eu acum cu borna, acea piatră de hotar sau mai degrabă un stâlp mai mare sau mic, fixat pe marginea drumului pentru indicarea kilometrajului, să ştiţi că despre astfel de borne va fi vorba în fragmentul pe care îl veţi asculta imediat, un fragment dintr-un interviu pe care l-am difuzat anul acesta aici, la radio, dar şi la TVR 1, la emisiunea "Pro Patria" de duminică.
Am realizat acest interviu undeva în primăvară, în localitatea Valea Lungă din judeţul Alba, undeva aproape de Mediaş, acolo unde locuia veteranul de război Aron Ispas. Era, probabil în aprilie 2015, unul dintre puţinii trăitori ai zilei de 25 octombrie 1944, trăitori aflaţi în Carei după eliberarea oraşului de către Armata Română. Atunci, în război, în acea zi, avea 22 de ani pe care îi împlinise înainte cu o lună. La momenul la care l-am cunoscut pe veteranul de război Aron Ispas acesta avea 93 de ani. Avea să fie ultima dată când îl vedeam pe bravul luptător din tinereţe pentru că la puţină vreme a plecat din lumea noastră. Şi atunci, în aprilie, mi-a povestit domnul Ispas, cum românii din Carei au readus ca prin minune vechile borne kilometrice din vremea administraţiei româneşti de dinainte de Dictatul de la Viena, care a smuls, acest dictat, partea aceea de ţară din trupul patriei vreme de patru ani, din 1940 până în 1944. Veteranul de război Aron Ispas. Aron Ispas: Am intrat cu o grupă de cercetare, /erau şanţuri/, iar dimineaţa inamicul s-a retras şi noi, s-a făcut apelul, nu am avut nici o pierdere, dar când să ieşim din oraş, din Carei, toate bornele de la graniţă care erau vechi erau plantate înapoi. Nu am ştiut, nici azi nu ştim cine le-a pus, ţăranii din comună, cred. A venit generalul Dumitrache la noi, că dacă avem în sacul de merinde pâine sau ceva să le dăm la ţăranii unguri, că şi ei sunt flămânzi. Aşa am făcut.
Realizator: Aceasta a fost emisiunea de astăzi "Jurnalului militar". "La mulţi ani!" Armatei Române şi militarilor. Tot mâine, de Ziua Armatei, se va depune jurământul militar în toată ţara, inclusiv la Carei, acolo unde vor fi studenţii Academiei Forţelor Terestre. Dar după cum vă spuneam, toţi studenţii militari ai academiilor militare şi elevii şcolilor militare de maiştri şi subofiţeri din toată ţara vor depune jurământul.
Le dorim să ajungă mari, să aibă cariere strălucite şi dacă s-ar putea să fie pregătiţi pentru orice ameninţare, dar să nu aibă niciodată ocazia să lupte în vreun război. |