Atracţii europene: Turnul Eiffel
Turnul Eiffel este simbolul Franţei.
03 Decembrie 2015, 19:46
În această săptămână a început Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice. Se doreşte obţinerea unui acord pentru a menţine încălzirea globală sub 2 grade Celsius.
Sigla evenimentului reprezintă o frunză, al cărei contur verde este brusc ars de discul solar - doar vorbim de încălzire globală.
Pe această frunză este desenat Turnul Eiffel: conferinţa va fi la Paris iar Turnul este o emblemă a Oraşului Luminilor.
Cine nu îl ştie?! Este unul dintre cele mai interesante edificii din lume, uşor de recunoscut ca un simbol al Franţei.
A fost construit, chiar în acest spirit, pentru Expoziţia Universală din 1889, care coincidea şi cu centenarul Revoluţiei Franceze.
De aceea, organizatorii au dorit ceva cu totul deosebit, iar inginerul Gustave Eiffel (mai cunoscut ca proiectant de poduri şi viaducte decât ca arhitect) le-a oferit un edificiu inovator, din grinzi şi arce de metal. 18 mii de piese de oţel, prinse cu două milioane şi jumătate de nituri, alcătuiesc turnul, care era la acea vreme cea mai înaltă clădire din lume.
Cu ai săi 324 de metri înălţime, Turnul Eiffel nu mai are demult această supremaţie, dar este una dintre principalele atracţii turistice ale lumii, cu milioane de vizitatori anual.
În ciuda interesului pe care îl prezintă astăzi, imaginaţi-vă că în epocă parizienilor nu le-a plăcut deloc şi, cu spiritul lor uşor sarcastic, l-au numit când “jalnic felinar”, când “piramidă deşirată de oţel” şi l-au vrut dezasamblat după 20 de ani de la inaugurare, când îi expira licenţa dar, pentru că demolarea costa prea mult, a fost salvat şi, de atunci, pentru întreţinere, din 7 în 7 ani este vopsit cu 50 de tone de vopsea maron.
Audio: Atracţii europene