Spre Alba Iulia- martori ai martorilor de acum 100 de ani
Avem mărturiile și chiar vocile unor participanți direcți la evenimentele anului 1918.
Articol de Mihaela Helmis, 16 Aprilie 2018, 15:24
AUDIO: Documentar.
Avem mărturiile și chiar vocile unor participanți direcți la evenimentele anului 1918.
Din fonotecă sau din pagini de jurnal , prețioși intermediari sunt jurnaliștii Ioana Nițescu, Marilena Gheciu și Ion Andreiță, cei care in urmă cu 30-35 de ani aveau întîlnire cu...emoția adevărurilor trăite.
„A fost pentru mine o mare emoţie să văd atâtea drapele tricolore fluturând” spunea învăţătorul Ion Şerdean, participant la Marea Unire – in dialog cu scriitorul -jurnalist Ion Andreiță.
Dialog consemnat in scris la 70 de ani de la Marea Unire și găsit , printr-o mare șansă , într-o înregistrare audio din 1983 a radiofonistelor Marilena Gheciu și Ioana Nițescu.
„Am simţit că ne-am născut din nou – şi am plâns de bucurie şi emoţie” spunea prof. dr. Victor Sabău, participant la Marea Unire din 1918, fost secretar personal al dr. Ioan Suciu , unul dintre sufletele acțiunii de conștientizare a românilor transilvăneni în legătură cu nevoia de a ajunge , deloc ușor!, la Albaiulia. Nu doar simbolic!
Si povestea o are intre eroi si pe tânăra PUIA MARIA azi foarte puțin cunoscută , fiica unei familii modeste cu cinci copii din orașul Blaj.
Povestea eroismului său este indiscutabil legată de apariția poeziei "VREM ARDEALUL", scrisă de poetul RADU COSMIN și care a fost publicatăla București în ziarul "Adevărul" din ziua de 2 iunie 1914.
Poezia a devenit celebră la timpul său prin conținutul ei incendiar patriotic și forța mobilizatoare în care a fost scrisă, și a ajuns la Blaj în tureacul cizmei unui mecanic de tren...Iar eroii Marii Uniri ca și cei ai Marelui Război încheiat acum 100 de ani, cu sau fără medalii în piept , continuă să își mărturisească propriile trăiri prin nebănuiți martori ce ne sunt contemporani.