Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pătrunjelul – esența puterii de viață și a bărbăției

Pătrunjelul este o esență a vieții, un simbol al victoriei și o emblemă a virilității împlinite. Puterea sa cea mai mare ? Dăruiește viață.

10 Aprilie 2013, 16:07

Numele pătrunjelului

În românește pătrunjel vine din latinescul petroselinum care, la rându-i, vine din greaca veche, petroselinon (πετροσέλινον, pătrunjel sălbatic/pătrunjel de stânci, format din petra/πέτρα, piatră și selinon/ σέλινον, pătrunjel).

Petroselinum a devenit în latina medievală petrosilium și apoi, în franceză persil; în italiană prezzemolo; în spaniolă perejil; în engleză parsley, iar numele-i științific este Petroselinum crispum, adică „pătrunjelul creț”.

În greaca modernă i se spune maidanos/μαϊντανός sau petroselino/πετροσέλινο.

Maidanos are o mică istorie: în latina medievală pătrunjelului i se mai spunea și machedonensis, adică „pătrunjel macedonean” sau „pătrunjel din Macedonia”.
Machedonensis a ajuns în greaca medievală: machedonisi/ μακεδονήσι și, din greaca medievală, în arabă: magdanus. Din arabă a intrat în turcă: maydanoz și din turcă s-a întors în neogreacă ca… maidanos.





Puterile pătrunjelului

Și pătrunjelul este unul din membrii clanului mediteranean al Țelinei, clanul Țelinidelor și al Țelinizilor (pe latinește, al Apiaceelor) alături de țelină, morcov, mărar, leuștean, coriandru, chimen și chimion.

Vechii greci îl considerau o iarbă a vârtutei și a bărbăției prin excelență.

Din odele lui Pindar știm că cununi împletite din pătrunjel verde încununau capetele atleților învingători la Jocurile Olimpice, Istmice și Nemeene.

E limpede: patronul Jocurilor Olimpice era Zeus, care avea un celebru altar în Olimpia, cel al Jocurilor Istmice (se numesc așa de la istmul Corintului) era Poseidon, care avea un altar în Corint, și patronul Jocurilor Nemeene era Hercule, ucigătorul leului din Nemeea.

Toți trei: Zeus, Poseidon și Hercule erau eikon-uri/simboluri ale bărbăției desăvârșite.

La rându-i, istoricul grec Plutarh (în Viața lui Timoleon, cap. 26) spune ceva important despre puterile pătrunjelului:


„...noi aveam obiceiul să împodobim, după cuviință, mormintele cu pătrunjel (τὰ μνήματα τῶν νεκρῶν εἰώθαμεν ἐπιεικῶς στεφανοῦν σελίνοις·) și spunem de obicei despre cineva grav bolnav că are nevoie de pătrunjel” (τὸν ἐπισφαλῶς νοσοῦντα δεῖσθαι ...τοῦ σελίνου).

De ce de pătrunjel ?

Taumaturgii greci spuneau că pătrunjelul luat cu vin dă vârtute trupului, îl vindecă de toate bolile și îl face de neînvins, ba chiar că „te scoală din morți”.

Poate de aici, obiceiul grecilor vechi de a pune pe mormânt frunze verzi de pătrunjel: simbolizau viața veșnică/forța vitală din care se puteau împărtăși sufletele/umbrele morților din Hades.

Legătura dintre JO și cununile de pătrunjel de pe morminte ? Se știe că Jocurile Olimpice/ Atletice s-au născut din jocurile funerare ținute în onoarea eroilor locali.

Pe de altă parte, studiile herboriștilor din vremurile noastre au arătat că pătrunjelul este, cu adevărat, o „iarbă a tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte”.

Nu întâmplător în jurul peșterii nimfei Calipso, spune Homer, creșteau toporași și ... pătrunjel (Odiseea, V,72).


Și, nu întâmplător, tot Homer spune în Iliada (II,776) că telegarii Mirmidonilor lui Ahile pășteau, în tabăra de lângă Troia, trifoi și … pătrunjel.

Ce să mai spunem de faptul că gladiatorii romani mâncau pătrunjel înainte de a intra în arenă.




Pătrunjelul în Rețetarul Bucătarilor


Românii îi mai zic pătrunjelului și mirodea, părându-li-se a fi mirodenia mirodeniilor. Și, e adevărat, o mâncare fără pătrunjel … nu are suflet.


La fel gândesc și francezii, care mănâncă foarte mult sos de pătrunjel, căruia îi spun „persillade” (pătrunjeladă): se pisează pătrunjelul cu usturoi și puțină sare (cât pătrunjel, atâta usturoi), și se scaldă în ulei de măsline.

O persiadă mai bogată este sosul pesto cu pătrunjel (în loc de busuioc). Se face în felul următor:


în mojarul de piatră, zdrobiți și frecați, cu un pisălog de lemn, 4 căței de usturoi cu puțină sare grunjoasă, până devin o pastă cremoasă. Dați drumul în acest „lapte de usturoi” unei mâini de semințe de pin sau mieji de nucă și pisați-le/pisați-i până se prefac într-o cremă untoasă, moment în care adăugați treptat frunzele proaspete a două legături de pătrunjel (o legătură de pătrunjel la 2 căței de usturoi).

Atunci când crema devine de un verde strălucitor, adăugați 6 linguri de brânză rasă veche de capră și 2 linguri de brânză veche și tare de oaie și continuați să pisați.
Abia la sfârșit turnați o jumătate de ceașcă de ulei de măsline extravirgin, puțin câte puțin, aproape picătură cu pictură.

Atât persillade, cât și pesto-ul de pătrunjel fac atotdesfătători și atotdesfătătoare cartofii, vinetele, conopida, varza și ciupercile aburinde, oricum le-ați pregăti, pastele, orice salată și orice pilaf sau piure de cereale, dar, mai ales, pilaful sau piureul de arpacaș cu legume, în care s-a presărat puțină mentă proaspătă.

De fapt, pătrunjelul îndumnezeiește orice atinge.


PersilladePesto cu pătrunjel


Delicatese de primăvară cu pătrunjel:

- salata de pătrunjel, frunze și rădăcină, cu spanac, lăptucă, ridichi, untișor și leurdă sau, în loc de leurdă, cu usturoi și ceapă verde
- salata din pătrunjel, frunze și rădăcină, cu leurdă și puțin untișor
- salata-detox de pătrunjel, frunze și rădăcină, cu lămâie
- brânza și untul frecate cu pătrunjel, frunze și rădăcină, usturoi verde și puțină sare, întinse pe pâine dimineața… pot fi un mic dejun … herculean !



Sfatul Bucătarilor

Frunzele proaspete de pătrunjel se păstrează în frigider câteva zile, iar rădăcina poate sta și două-trei luni.
E păcat să congelați pătrunjelul, îi înghețați… sufletul.

Sfatul herboriștilor

Pătrunjelul este unul din marii noștri aliați: curăță corpul și mintea, le întinerește, le liniștește, le dăruiește putere și viață și le face rodnice și fericite.


Ca unul ce exprimă și dăruiește bărbăție/virilitate, pătrunjelul le întărește și le... îmbărbătează. Întărește, mai ales, dinții și oasele (grație fluorului).

Se poartă ca un ocrotitor și un războinic: luptă aprig cu reumatismele, cu tumorile și cu hipertensiunea și, mai ales, nu le lasă să se apropie.

Lucrează ca un vindecător asupra ficatului și splinei, asupra rinichilor, plămânilor și colonului; reglează circulația sângelui.

Cercetătorii au descoperit că pătrunjelul are de patru ori mai multă vitamină C decât portocala și varza , mai mult fier decât spanacul și că o legătură de pătrunjel are mai multe proteine decât au două ouă la un loc.

Tămăduitorii recomandă în special sucul proaspăt și salata de pătrunjel proaspăt (rădăcină și frunze).

O salată de frunze (cel mult o legătură, mâncată în fiecare zi timp de 10-14 zile) cu ulei de măsline și zeamă de lămâie (eventual usturoi verde sau căței) întărește sistemul imunitar.

O altă salată din pătrunjel, frunze și rădăcină, (minimum 50 gr, care poate fi însoțit de morcov, țelină și varză rase, mărar, frunze de țelină, ulei și lămâie) ține departe osteoporoza (stimulând producția de estrogeni), hipertensiunea și palpitațiile/tahicardia (este foarte diuretic, lucrează asupra sistemului nervos central și are mult potasiu), dar și artrita reumatoidă (o cură ținută timp de o lună).

Cât despre sucul proaspăt din rădăcini de pătrunjel și morcov (pătrunjelul, între 30 de ml și 100 de ml, iar morcovul, 300 ml, rădăcini care nu se curăță de coajă, ci se spală foarte bine, acesta dilată blând căile urinare, „spală” rinichii și vezica și împinge afară calculii, și, mai ales, face să dispară infecțiile urinare și edemele.

Sucul de pătrunjel și morcov (50 ml pătrunjel și 400 ml morcov), băut zilnic timp de 2 săptămâni sau o lună, lucrează ca un antihistaminic natural și ține sub control alergiile de primăvară.

Tot sucul de pătrunjel are puterea de a alunga tusea (între 50-100 ml/zi) și de a reporni ciclul menstrual (până la 100 ml/zi, timp de 28 de zile)…

… iar sucul de pătrunjel, morcov și sfeclă roșie învinge anemia.

Nu în cele din urmă, sucul de pătrunjel (50 ml/zi timp de o lună sau două) oprește îmbătrânirea țesuturilor, sclerozarea vaselor de sânge și retrezește hormonii.

***

Atenție: doamnele însărcinate nu pot mânca pătrunjel crud, ci doar fiert (30 gr/zi), și sunt oprite de la sucul proaspăt.


Lecția pătrunjelului: îi permite spiritului să simtă bucuria celei mai mari simplități, să se curețe de rămășițele resentimentelor și să se pregătească pentru întâlnirea cu vocile interioare și ademenirile vanității, precum s-a pregătit Ulise pentru întâlnirea cu sirenele.




Monedă de argint din Selinunt, colonie grecească în Sicilia, unde pătrunjelul era emblema orașului
înconjurat de câmpuri de pătrunjel (480-466 î. Hr.)







Monedă de argint din Selinunt (515-470î. Hr.)

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”
Documentare 20 Septembrie 2023, 20:33

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”

Începând de astăzi, țara noastră revine în atenția celor aproape un sfert de miliard de abonați Netflix, grație debutului...

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”
Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina