Lipiţanii de la Sâmbăta de jos
Articol de Mihaela Helmis, 28 Mai 2021, 13:16
AUDIO: Documentar.
O firească recunoaștere pentru o rasă nobilă - Lipiţanii de la Sâmbăta de jos ,
O poveste cu înalte curţi in care locuitorii îşi păstrează cu sfinţenie titlurile de nobleţe şi numele de familie , deşi este vorva despre cai!
Medicul veterinar Cosmin Drăgan știe din copilărie că lipițanul , pentru conformația sa armonioasă și elegantă, pentru docilitatea și temperamentul vioi,- este principala rasă care se utilizează la marile școli de dresaj academic din lume. dar povestea sa nu are doar un trecut de peste o jumătate de mileniu .
audio
--
În perioada 1990 – 2002 herghelia Sâmbăta de Jos a făcut parte din fostele "Cai de Rasă R.A." și "S.N. Cai de Rasă S.A.";
Noiembrie 2002, herghelia trece în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor.
Herghelia este destinată creșterii și ameliorării materialului genetic pentru rasa Lipițan,promovarea cailor de rasă prin sportul ecvestru,armăsarii de montă publică sunt destinați stațiunilor comunale pentru ameliorarea cabalinelor din marea creștere.
La Sâmbăta de Jos, una din cele mai importante herghelii de cai Lipițani din lume, se cresc 7 linii de sânge care poartă numele armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola și Tulipan.
Lipițanul este un cal cu o conformație armonioasă și elegantă. Este un cal blând, docil și supus, cu temperament vioi. Datorită eleganței sale și a temperamentului, Lipițanul este principala rasă care se utilizează la marile școli de dresaj academic din lume.
Rasa Lipițan este o rasă culturală care îndeplinește un rol strategic în sistemul hergheliilor de stat. Izolată reproductiv de-a lungul deceniilor, populația de cai de rasă Lipițană reprezintă concepția și măiestria hipologiei românești.
În ansamblul populațiilor de cai de rasă Lipițană menținute în herghelii de tradiție ale Europei, Lipițanul românesc de la Herghelia Sâmbăta de Jos ocupă un loc distinct, recunoscut practic ca fiind un ”pol” genetic. Parametri genetici ai efectivului de cabaline definesc Herghelia Sâmbăta de Jos ca o extraordinară sursă de variabilitate genetică, consecință a unui foarte bun management al consangvinizării.
Includerea pe lista Patrimoniului imaterial al umanităţii -UNESCO vine ca o recunoaştere a unei importante experienţe in domeniu , cultivată în România de aproape 300 de ani , cu specialişti de clasă internaţională.