Situaţia presei "s-ar putea îmbunătăţi prin autoreglare"
Dezbatere la Radio Romania Actualitati despre starea presei cu jurnalistii Cristian Tudor Popescu, Mircea Toma si Ion Cristoiu.
Articol de Adriana Leu, 23 Septembrie 2012, 14:31
Lipsa unor organisme specializate, interesele obscure, dar şi lipsa de reacţie a jurnaliştilor creează un impas pe care presa din România pare că nu îl poate depăşi - este opinia unora dintre cei mai titrati jurnalişti ai momentului, exprimată într-o dezbatere la Radio România Actualităţi.
Autoreglementarea este singurul mod prin care jurnaliştii din România ar putea creşte calitatea produselor jurnalistice - afirmă Cristian Tudor Popescu.
El susţine că jurnaliştii consideră mai rentabil să acţioneze individual, grupaţi "în tranşee", decât să fie apăraţi de organizaţii profesionale care să militeze pentru o deontologie a presei, sau care să încerce să apere presa în faţa atacurilor politicului.
Legile care guvernează această zonă sunt legile pieţei, legile economiei sectorului privat, ceea ce face ca totul să fie mai greu - atrage atenţia Cristian Tudor Popescu.
"Începând cu anii 2002-2003, în presă au pătruns cantităţi foarte mari de bani care nu erau făcuţi în presă.
"Aceste injecţii au alterat iremediabil spaţiul acesta al presei. Nu a mai fost posibil să impui ceva peste patroni", a spus Cristian Tudor Popescu.
Audio: Dezbaterea privind situaţia presei din România moderată de Gabriel Basarabescu.
Şi coordonatorul Agenţiei de monitorizare a presei Active Watch, Mircea Toma, susţine că situaţia presei româneşti s-ar putea îmbunătăţi prin autoreglementare, deoarece legile în domeniu ar risca să introducă presa la o formă controlată integral politic.
"Clauza de conştiinţă permite ziaristului să refuze să i se pună semnătura sub un articol a cărui semnificaţie a fost modificată de altcineva din structura redacţiei", a afirmat Mircea Toma.
Ion Cristoiu aminteşte, în schimb, faptul că discuţiile despre starea presei nu sunt de ieri de astăzi şi că, implicit, sunt probleme care s-au adunat în timp.
"Presa de calitate refuză ideea unei educări a spiritului critic al cititorilor şi telespectatorilor.
"În acelaşi timp, noi bocim faptul că o parte a telespectatorilor cred în intoxicări, în minciuni", spune Ion Cristoiu.
Cât despre jurnalismul de serviciu public, Mircea Toma vede în schimbarea actualei Legi de funcţionare a Radioului şi Televiziunii Publice soluţia pentru ca cele două institutii de presă să nu fie vulnerabile în faţa schimbărilor politice.