Egipt, în căutarea stabilităţii
Dezbatere la Romania Actualitati: va fi indepartat de la putere longevivul presedinte Hosni Mubarak? Cum ar arata tara dupa o eventuala schimbare de regim?
29 Ianuarie 2011, 09:47
Revoltele din Egipt continua, manifestanţii cerand plecarea lui Hosni Mubarak, aflat la putere de aproape 30 de ani.
Ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu zeci de morţi si răniţi şi mii de arestări.
Unul dintre cei mai populari lideri ai opoziţiei, Mohamed El Baradei, a fost plasat sub arest la domiciliu, după ce a participat la proteste.
Hosni Mubarak a extins starea de urgenţă în toate oraşele ţării după ce iniţial era aplicată capitalei Cairo, oraşelor Alexandria şi Suez.
Ce a generat situatia extrem de tensionata din Egipt? Cine si de ce ii vrea plecarea lui Hosni Mubarak? Ce fel de guvernare ar putea urma in Egipt? Ascultati o dezbatere pe aceste teme gazduita la Radio Romania Actualitati.
Audio: Situaţia din Egipt. Dezbatere difuzata vineri, 28 ianuarie 2011. Participanti: Carmen Gavrilă, corespondent special Radio Romania in zona araba şi Doina Saiciuc, corespondentul Radio Romania la Washington.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă, autorităţile au decis vineri să întrerupă comunicaţiile mobile precum şi internetul, fapt ce nu i-a oprit pe protestatari să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva preşedintelui Mubarak.
De asemenea manifestanţii au ignorat interdicţia de a circula pe străzi după orele 18 şi au continuat protestele.
Poliţia nu a reuşit să controleze mişcările de stradă, armata a fost trimisă să asigure liniştea dar nu au fost semnalate ciocniri cu manifestanţii.
Dacă preşedintele Hosni Mubarak va pierde puterea în urma protestelor populare, toate monarhiile şi toţi liderii autoritari din zonă vor avea motive de teamă.
SUA doresc să vadă în Egipt o schimbare reală care să fie realizată de guvern mai curând decât o înlăturare în forţă în urma protestelor de stradă, aşa cum s-a întâmplat în Tunisia.
Egiptul are o importanţă strategică pentru SUA mult mai mare decât Tunisia.
Cu câteva excepţii, ţările care de decenii se află sub regimuri autocrate, sunt lipsite de experienţă şi de infrastructura politică pe care să-şi construiască guverne noi, stabile, relatează redactorul Radio România Actualităţi, Doina Saiciuc.
Analiştii spun că ceea ce a început în Tunisia este complet fără precedent în lumea arabă unde niciodată un dictator nu a fost înlăturat de la putere de mişcări de stradă.