Sunteți în criză de subiecte? Vorbiți despre mâncare!
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 04 Martie 2010, 10:48
… Gastrosexuali???
Ştiam de metrosexuali, de homosexuali, de heterosexuali, de bisexuali, dar de gastrosexuali? Care ar fi hobby-ul, pasiunea gastrosexualilor? Ce îi defineşte cel mai mult sau doar exclusiv pe ei? Poate preferinţa pentru ciorbele de burtă? Nu, asta poate fi, eventual, doar una din pasiunile lor.
Se spune că, de regulă, un gastrosexual tipic are vârsta cuprinsă între 25 şi 44 de ani, cu marja de eroare de 2-3%. Adoră să gătească, folosindu-şi talentul aproape înnăscut, inclusiv pentru a-şi seduce partenerul. Deci, ar fi un loc unde sublimul se întâlneşte cu meschinul. Tot mai bine decât nimic. Căci e mai bine totuşi să fii sătul şi satisfăcut decât frustrat şi flămând.
Termenul de “gastrosexual” a fost dezvoltat de Future Foundation, o companie de cercetare din Marea Britanie. Vorbim aşadar de un gourmet cu abilităţi mari la gătit. Deşi termenul nu e în mod necesar dependent de sexul persoanei, în cadrul grupului de gastrosexuali se regăsesc în mod special bărbaţi, activi, cu venituri peste medie şi pasionaţi de bucătăria asiatică. Deşi studiul se referă la piaţa britanică, pe măsură ce parcurgi datele poţi recunoaşte factorii care se regăsesc şi în contextul românesc.
Cele trei motive pentru care gastrosexualii declară că gătesc sunt:
1. Din pasiune - gătitul ca mod de împlinire personală.
2. Pentru a culege laude de la prieteni - gătitul ca mod de exprimare în cadrul cercului de apartenenţă.
3. Pentru a seduce - gătitul ca mod de a semnala disponibilitate în relaţia de cuplu.
Trebuie să adăugăm acestor factori şi faptul că, în ultimul deceniu, au apărut tot mai mulţi bucătari de genul Jamie Oliver, care incită consumatorii de sex masculin la gătit, prin simplul fapt că prezintă bărbaţi care îşi definesc succesul prin mâncarea pregătită în cratiţa din bucătărie.
Să nu complicăm prea mult definiţia şi să trecem în bucătărie.
Păstrăvul se curăţă şi se spală bine. Se taie capul şi se taie pe lungime (de la coadă spre cap) Se obţin fileurile. Se pune pe foc grătarul, se unge cu puţin ulei şi când este bine încins se aşează peştele stropit cu zeamă de lămâie şi se condimentează cu sare şi piper după gust. Se lasă să se facă bine pe ambele părţi, câte 4-5 minute. Legumele se curăţă şi se spală. Ciupercile se taie felii şi se călesc puţin la foc iute într-un woc. Se scot şi se ţin la cald. Apoi morcovii se taie pe lungime în felii subţiri, la fel şi dovlecelul, se călesc împreună cu puţin ulei şi o linguriţă de miere, tot la foc iute, apoi se adaugă ardeiul gras tăiat julien şi se mai ţin pe foc maxim 3 minute. Cus-cus-ul se pregăteşte conform instrucţiunilor de pe pachet. Nu amestecaţi legumele şi cus-cus-ul. Mai bine asezonaţi-le după gustul personal, cu oregano, piper, usturoi, cimbrişor, mărar, pătrunjel şi busuioc proaspăt.
„Iar dacă intraţi vreodată în criză de subiecte pe durata unei conversaţii, începeţi să vorbiţi despre mîncare” – Leigh Hunt - critic, eseist, poet britanic .