Italia a intrat în vizor, luând locul Greciei
Comentariu de Dan Carp
10 Noiembrie 2011, 12:47
În timp ce la Atena se pregătea un nou guvern, la Roma a explodat ieri bomba financiară. Randamentul obligațiunilor italiene a sărit de 7 procente. În cuvinte mai simple, Italia se poate împrumuta de ieri de pe piață cu o dobândă de 7% pe an. Acest randament sau dobândă este legat de riscul pe care îl prezintă o țară pentru investitori. Un randament de 7% cam înseamnă probleme. Când au atins aceasta valoare, Grecia, Portugalia și Irlanda au cerut ajutor internațional.
Imediat, președintele Giorgio Napolitano a anunțat adoptarea unor măsuri de austeritate, pentru a calma investitorii. Premierul Silvio Berlusconi este așteptat să implementeze măsurile, după care să se retragă din funcția pe care o ocupa în prezent pentru a treia oară. El pierduse oricum sprijinul parlamentar odată cu adoptarea bugetului pe anul viitor.
Pachetul de măsuri de austeritate include creșterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2026, vânzarea unor active ale statului și privatizarea unor companii de stat și investiții în infrastructură. Pachetul ar putea fi adoptat nu mai târziu de sâmbăta aceasta, având în vedere gravitatea situației economice a țării. Italia are o datorie de aproape două trilioane de euro, circa 120% din PIB, a treia cea mai mare datorie din lume. Pentru comparație, statul italian datorează creditorilor o suma de circa șase ori mai mare decât a Greciei. Iar de creștere economică nu prea mai e vorba de multa vreme.
În orice caz, după cum remarca vicepremierul britanic Nick Clegg, evenimentele europene nu s-au mai înlănțuit de multă vreme cu o asemenea iuțeală. Din vizor a ieșit Grecia și a intrat o economie mult mai mare, Italia, și până la stabilitatea zonei euro par să fie din ce în ce mai multe probleme de rezolvat.