Investiția în obligațiuni
Comentariu de Dan Carp
22 Iunie 2011, 18:08
Populaţia nu îşi mai ţine automat economiile la bancă. Dobânzile la depozite au fost depăşite, de ceva vreme, de rata inflaţiei, deci ajung să coste în termeni reali, în loc să aducă un venit suplimentar. Aşa că românii încep să se orienteze către alte metode de a-şi investi banii economisiţi. Şi variante sunt destule.
Investiţiile pe bursă, de exemplu, destul de modeste până acum în România, au prins ceva avânt în ultima vreme, mai ales că Bursa este modalitatea aleasă de stat pentru a scăpa de unele pachete de acţiuni la companii gigant. Apoi, în vremuri de criză, a explodat preţul aurului şi a altor metale preţioase.
Mai nou, o investiţie căutată de tot mai multă lume este cea în statul român. Mai precis, în obligaţiuni şi în certificate de trezorerie, emise de stat pentru a acoperi deficitul bugetar. Statul ia bani de la cine e dispus să-l împrumute, inclusiv de la proprii cetăţeni.
Numai cu câteva săptămâni în urmă, s-a realizat un asemenea împrumut în valoare de 1,5 miliarde de euro. Randamentul sau dobânda este de 5% pe an, timp de cinci ani, după care statul returnează suma posesorului de obligaţiune sau certificat. În total, anul acesta, au fost atrase în acest mod 11 miliarde de euro. În principal, cumpărătorii de obligaţiuni sunt instituţii financiare locale sau internaţionale. Însă, din ce în ce mai mult, între clienţi se numără şi persoane fizice.
În primul trimestru al anului, persoanele fizice au cumpărat obligaţiuni şi certificate de trezorerie în valoare de circa 400 de milioane de lei, potrivit datelor publicate de cotidianul Financiarul. În total, românii obişnuiţi deţin obligaţiuni şi certificate de aproape 1,5 miliarde de lei, cu aproape jumătate mai mult decât aveau la sfârşitul anului trecut. Este o sumă mică în comparaţie cu afacerile derulate de instituţiile financiare, dar e o afacere în creştere. Practic, 2,5% din suma împrumutată de stat de pe piaţa internă a fost luată chiar de la proprii săi cetăţeni.
Poate părea o situaţie ciudată să te împrumuţi de la tine însuţi, însă este o reţetă aplicată cu succes încă din timpul Renaşterii. Florenţa a emis primele obligaţiuni în secolul 15, pentru a-şi finanţa războaiele interminabile cu alte state italiene. În loc să impună taxe mai mari cetăţenilor, conducătorii florentini i-au obligat pe aceştia să împrumute statul. În schimbul acestor împrumuturi forţate, oamenii primeau anual o dobândă.
În zilele noastre, nu mai e vorba de împrumut cu forţa. Ba chiar dimpotrivă, poate fi vorba de o afacere destul de bună.