Hit, hituri
Totul despre DEX
Articol de Anca Șurian Caproş, 30 Mai 2012, 12:54
Un «hit» este un cuvânt care există în DEX! Deşi s-ar putea să vă pară prea tânăr pentru asemenea onoare, el este atestat încă din ultimul deceniu al secolului trecut şi apare în ediţia a II-a, din 1998. Preluat din engleză, este sigur pe destinul lui de cuvânt deja de-al nostru, având şi un plural – hituri – perfect adaptat la pronunţia şi gramatica românească.
În DEX el este definit ca fiind «un șlagăr care în urma unei promovări susţinute, obţine un succes comercial deosebit şi apare în topuri». Este aşadar sinonim cu mai vechiul «şlagăr» împrumutat din germană care datează dintr-o epocă în care muzica uşoară nu era chiar o industrie cu cifre cu atâtea zeroruri… ŞLAGĂRUL este doar o «melodie care se bucură de succes la un moment dat, un cântec la modă». Este şi acum folosit, dar el, care denumea «cântecul la modă», nu prea mai este «la modă». Unii ar putea spune că are ceva desuet, iar asociat cu neatestatul adjectiv «şlăgăros», capătă chiar nuanţe peiorative.
Din Micul dicţionar academic aflăm că ŞLAGĂRUL este atestat într-un roman al lui Cezar Petrescu, denumit “Oraş patriarhal”. Prima atestare pare a-i fi marcat şi destinul, dacă ne gândim că e folosit de un scriitor atunci la modă, dar într-un roman care prin nume nu indică nimic… modern. Jumătate de secol mai târziu ajunge să fie detronat de globalul HIT, marele câştigător al ştirilor de profil. HITUL însă, ameţit de aşa notorietate, nu şi-a mai încăput în fire şi în cele trei litere şi a avut nevoie şi de «succes». Şi uite aşa apare pleonasmul «hit de succes», deşi e clar că «hitul» nu poate să fie «hit» dacă nu are şi succes. Pe de altă parte, ca multe cuvinte noi, avea nevoie de alianţa cu un termen mai bătrân al limbii de adopţie, pentru a avea… succes. Având însă un statut consolidat şi loc în DEX, cred că e vremea să se descurce singur şi să fie doar sinonim cu… succes, pentru că, nu-i aşa? Cuvântul ăsta chiar e un SUCCES!