Cartofi picanţi cu muştar şi miere la cuptor
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 07 Aprilie 2011, 15:41
O idee nouă se simte foarte bine în bucătărie, ca şi în camera de zi, în bibliotecă, în camera copiilor, în camera de oaspeţi şi în dormitor. Orice pare a fi impus cu forţa devine automat dubios. Nu contează cât de generoasă e ideea. “Dacă îţi hărţuieşti ca societate „responsabilă“ carnivorii, fumătorii, consumatorii de benzină şi alte asemenea se cheamă că data viitoare pot avea probleme şi persoanele cu ochi albaştri, cele cu părul creţ şi, în general, oricine nu e de acord cu tine”, scria jurnalista Selma Iusuf .
Freegans sunt indivizii care caută prin gunoaie lucruri nedesfăcute, mâncăruri încă bune de consumat şi trăiesc din ele. O parte din cei care fac chestia asta, nu au nevoie – evident ar putea trăi foarte bine şi fără, deci e o formă extremă de snobism, un protest la adresa capitalismului, brandurilor, companiilor şi a publicitatii. Freeganienii practică ceea ce s-ar traduce prin trăitul din gunoaie. Evident, România nu are (încă) o comunitate de freegans. Are, dacă vreţi, freeganienii de nevoie: comunităţile exasperate de sărăcie care s-au format lîngă marile gropi de gunoi. Un freeganian adevărat mănîncă din gunoi pentru că în aşa fel luptă împotriva consumerismului şi a risipei. Şi a globalizării. Freeganienii evită deseori mâncatul cărnii, a produselor lactate sau a ouălor şi nu folosesc blană, piele, lână, puf şi produse cosmetice sau chimice care au fost testate pe animale. Nu trebuie supăraţi! Există şi forme de agresivitate care însoţesc gesturile extreme şi trebuie evitate.
„Cartofii picanţi cu muştar şi miere la cuptor” sunt o idee potrivită în post, o idee lansată de „Divainbucatarie” şi ar împăca multe idei extreme.
Fierbeţi parţial 5 cartofi în coajă. Dacă sunt mici îi lăsaţi să fiarbă 5 minute iar dacă sunt mai mari, 7-8 minute. Se curăţă de coajă, se taie în sferturi. Cât timp se fierb cartofii pregătiţi dresingul. Amestecaţi o lingură de muştar cu o lingură de miere, ulei de măsline, pătrunjel tocat, sare, ardei iute, o lingură de suc de lămaie şi o lingură de apă. Cartofii vor fi apoi curăţaţi de coajă, taiaţi în sferturi, punşi într-un bol şi amestecaţi cu dresingul. Totul se aşează într-o tavă termorezistentă, se stropeşte cu ulei de măsline, se asezonează cu sare, piper şi se acoperă. Se coace la 200°C, timp de 30 minute, apoi, fără capac, până se rumeneşte.
Un freeganian crede sincer că omul, în calitatea lui de şef peste lumea creată de Dumnezeu, are obligaţia de a folosi cu măsură resursele planetei. Multe idei bune au sfârşit rău în lumea noastră.