Buritto
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 07 Iulie 2011, 22:12
Până la apariția spaniolilor în spațiul actualului Mexic ingredientele de bază ale bucătăriei erau porumbul și fasolea. Porumbul era copt, o componentă a celor mai multe feluri de mâncare și, mai ales, folosit la producerea „masa”, aluatul din care se prepară tortillas, gorditas, tamales și a tot mai căutaților nachos. În meniurile precolumbiene se mai foloseau tomatele, cartoful dulce, alunele, avocado, guava, papaya, ananasul și diferite ciuperci.
Proteina animală era luată din pește și curcan, dar, dacă ne gândim la preparatele exotice, asa numita „comida prehispanica”, și astăzi putem găsi fripturi de iguana, frigărui de șarpe cu clopoței sau, în sud, tocănița de maimuță păianjen. Aztecii stăteau bine la condimente. Exista piperul, dar baza o reprezentau: oregano (ușor diferit de cel mediteranean), cumin și, evident, pudra de chili. Ceapa și usturoiul nu lipseau, fiind folosite pentru aromatizarea celor mai multe dintre preparate. Mexic rămâne tara cu cele mai multe sortimente de ardei iute din lume.
În descrierea lui Horia Hasnaş, pe adresa „vinul.ro”, „Buritto” este un fel de mâncare neconvențional, permisiv doar în ceea ce privește carnea pe care o folosiți în umplutură. Poate fi pui, vită sau porc.
Adunați ingredientele pentru clătită: piept de pui, o tortilla mare de grâu, coriandru pulbere și verde, ardei gras, cașcaval, sare și piper verde măcinat. Pieptul de pui se condimentează, apoi se pune pe plita încinsă, unsă bine cu ulei de porumb. După ce s-a rumenit, vărsați compoziția în foaia de tortilla, adăugând deasupra cașcaval ras, ca să se topească mai repede, ardeiul tras la plită și frunzele de coriandru. Se împachetează special, întâi pe lung, apoi se rulează și se lasă puțin să respire. Se prepară un sos alb din unt, făină, lapte, smântână, sare și piper alb. Se pune la fiert pentru câteva minute, amestecând mereu. Când e gata, mai adăugați în compoziție brânză Cheddar, mai fierbeți cinci minute și împachetați Buritto-ul cu ea pe toate părțile. Mai radeți puțin cașcaval deasupra, apoi merge la cuptor să se gratineze. Se servește cu orez mexican sau pe un pat de salată iceberg. Obligatoriu trebuie sa fie prezent și salsa, în care ați scăpat și rondele de ardei iuți jalapenos.
”Țin un regim nou, fantastic - spunea scenaristul american George Tricker - Mănânci ce vrei și când vrei. Nu pierzi în greutate, dar e foarte ușor de ținut”.